Julkaistu 
Risto Kuittinen

Pahaääninen huutaja ihastuttaa Valtimolla – "Lähtevät juoksemaan, jos mennään katsomaan"

Fasaanikukko tepastelemassa Haapajärven ranta-alueella huhtikuussa. Risto Kuittinen Fasaanikukko tepastelemassa Haapajärven ranta-alueella huhtikuussa.

Kääk-kääk! Kääk-kääk! Valtimon kirkonkylällä on totuttu parin viime vuoden aikana haaremiaan hallitsevan fasaanikukon huutoihin, joilla varsinkin näin keväisin kukko näyttää rintaa röyhistellen, kuka on kylän kovin kukko.

Asutuksen lähellä viihtyvät fasaanit ovat nykyisin tuttuja vieraita myös talojen pihoissa ja puutarhoissa, toisten iloksi ja kenties joidenkin harmiksi.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Kylän pinnassa perheineen asuva Anu Parkkinen kuuluu ensin mainittuun ryhmään.

– Jostain päin ne aina tulevat ja tässä ne pyörivät pihan ympärillä. Puolenkymmentä fasaania. Joku saattaa niitä ruokkiakin. En tiedä, ovatko ne vain ohikulkumatkalla, Parkkinen arvelee.

Jo vuodesta 1993 lintuhavaintoja kirjannut Timo Karreinen vahvistaa naapurustossa yleisen havainnon. Viime kesänä Karreinen oli nähnyt kerralla 12 aikuisen fasaanin joukon.

– Ensimmäinen havainto löytyy vuodelta 2016, mutta se taitaa olla Nurmeksesta. Seuraavat havainnot ovat vuodelta 2019, jonka jälkeen niitä on vuosittain, Karreinen tarkistaa kirjanpidostaan.

Karreisen mukaan fasaani yöpyy kuusipuun oksilla, liikkuu mieluiten maata pitkin ja vain hätätilanteessa lähtee lentoon.

– Pahaääninen se ainakin on. Soidinkäyttäytymiseen liittyen uros hyppää ilmaan, räpäyttää siipiä ja huutaa, mutta ei niistä häiriötä ole. Kukko on komeanvärinen lintu. Väistävät herkästi ihmistä, Karreinen kertoo.

Pikkulintujen lintulaudalta pudottamat siemenet kiinnostavat fasaaneja. Pikkulinnulta pudonneet lintulaudan siemenet ovat houkutelleet fasaanin myös Parkkisten pihaan.

– Tykätään niistä tosi paljon koko perhe, ei häiritse ollenkaan. Mielellään katsellaan, kun ne tulla hipsuttaa. Se on hienonnäköinen eläin, mutta ne ovat aika arkoja. Lähtevät juoksemaan, jos mennään katsomaan, Parkkinen kertoo.

Lisää fasaanista ja muista kevätteeman aiheista torstain 29.4. Ylä-Karjalassa.

Kommentoi

Luontohavaintoja

Näitkö luonnossa jotain yllättävää tai mielenkiintoista? Lähetä kuvasi ja tarinasi meille. Julkaisemme kiinnostavimmat tarinat ja kuvat Luontohavaintoja-palstalla.

Lähetä kuvat tällä lomakkeella.

Uusimmat blogikirjoitukset

Minulta kesti kauan myöntää, että olen ihminen, joka ei pidä muutoksista. Haluaisin tietenkin olla se oman elämäni sankaritar, joka kulkee huimapäises...
Maastopyöräilyyn tarvitaan maasto ja pyörä. Noin niin kuin yksinkertaistettuna. Pyöräilläkin voi lähes missä huvittaa – jokamiehenoikeuksien turvin se...
Glamouria, hyvää ruokaa sekä pikamuotia. Useita yökerhoja sekä ravintoloita, joissa nälkä taklataan mäkeen pienoiseen ylihintaan. Sellaiseksi oletin R...