Julkaistu 
Martti Timonen

Takatalvi hidasti lintujen kevätmuuttoa Ylä-Karjalaan – "Kevät keikkuen tulevi"

Nopeasti tullut kylmä jakso oli muuttolinnuille rankkaa aikaa. Ne hakeutuivatkin mielellään ihmisten järjestämille talviruokinnoille tinttien ja keltasirkkujen seuraan. Kuvan talitintit, eivät suhtautuneet osille tulleeseen mustarastaaseen mitenkään suopeasti. Martti Timonen Nopeasti tullut kylmä jakso oli muuttolinnuille rankkaa aikaa. Ne hakeutuivatkin mielellään ihmisten järjestämille talviruokinnoille tinttien ja keltasirkkujen seuraan. Kuvan talitintit, eivät suhtautuneet osille tulleeseen mustarastaaseen mitenkään suopeasti.

Kevään eteneminen ei Suomessa, eikä varsinkaan Ylä-Karjalan seuduilla, Siperian ilmaston saapuvilla, ole juuri koskaan tasaista taivallusta kohti lämpimämpiä aikoja. Ei ole, vaan siinä pitää paikkansa vanha sanonta "Kevät keikkuen tulevi". Niin on käynyt tänäkin vuonna, ja se on näkynyt hyvin selvästi myös lintujen kevätmuuton etenemisessä.

Kevään muuttokausi alkoi normaalin varovaisesti maaliskuussa, jolloin jo muutamia lajeja kirjattiin tulleeksi. Kuun vaihtuessa huhtikuuksi alkoi lintuja ilmestyä harvakseltaan mutta tasaisen kiihtyvään tahtiin. Ylä-Karjalassa nähtiin ensimmäiset telkät, varpushaukat, räkätti- ja kulorastaat, kurjet, sinisorsat, punarinnat, vihervarpuset, kiurut, kanadanhanhet ja sepelkyyhkyt.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Lintuyksilöiden määrät alkoivat myös kasvaa. Esimerkiksi 5. huhtikuuta laskin Ylikylässä töyhtöhyyppiä jo 70, ja Valtimolla nähtiin niitä yhdessä paikassa 57 kappaletta. Myös sepelkyyhkyjä ennätettiin laskea 25 yksilön parvi, kunnes viikon 15 alussa tuli stoppi. Tuuli kääntyi pohjoiseen, sää kylmeni rajusti ja lunta tuiskutti jopa yli 20 senttiä. Kylmä rintama ylsi pitkälle Etelä-Suomeen.

Takatalvi aiheutti sen ilmiön, että linnut hakeutuivat suurinkin joukoin talvisille ruokintapaikoille niiden vakituisten asukkaiden tinttien, keltasirkkujen ynnä muiden joukkoon.

Koleutta kesti lähes viikon, mutta kun pohjoistuuli yhä vallitsi ja yöpakkaset jatkuivat, eivät aurinkoiset päivät tuoneet vielä suurta rynnistystä muuttoon. Selvää muuton patoutumista Etelä-Suomeen on siksi havaittavissa, ja siellä se odottaa vain purkautumistaan.

Alkusoittoa tästä on jo kuluvalla viikolla nähtykin, ja kun hyvin lämmintä on luvassa ainakin pääsiäiseen asti, tulossa on kiinnostavia aikoja muuton seuraajille.

Kommentoi

Luontohavaintoja

Näitkö luonnossa jotain yllättävää tai mielenkiintoista? Lähetä kuvasi ja tarinasi meille. Julkaisemme kiinnostavimmat tarinat ja kuvat Luontohavaintoja-palstalla.

Lähetä kuvat tällä lomakkeella.

Uusimmat blogikirjoitukset

Minulta kesti kauan myöntää, että olen ihminen, joka ei pidä muutoksista. Haluaisin tietenkin olla se oman elämäni sankaritar, joka kulkee huimapäises...
Maastopyöräilyyn tarvitaan maasto ja pyörä. Noin niin kuin yksinkertaistettuna. Pyöräilläkin voi lähes missä huvittaa – jokamiehenoikeuksien turvin se...
Glamouria, hyvää ruokaa sekä pikamuotia. Useita yökerhoja sekä ravintoloita, joissa nälkä taklataan mäkeen pienoiseen ylihintaan. Sellaiseksi oletin R...