Julkaistu 

Ahma Valtimon kirkonkylällä

Pekka Ollilainen onnistui nappaamaan ahmasta vain kännykkäkuvan, kun kamera oli väärässä paikassa. Pekka Ollilainen Pekka Ollilainen onnistui nappaamaan ahmasta vain kännykkäkuvan, kun kamera oli väärässä paikassa.

Valtimolainen Pekka Ollilainen pääsi viikonloppuna todistamaan harvinaista tilannetta. Pekka kertoo tapahtuneesta: "Juotiin vaalisunnuntain aamukahvia puoli seitsemän maissa, kun Mirja kysyi: Mikä otus tuossa tulee? Hetken hämmästyksen vallassa totesin otuksen ahmaksi.

Tilanne tuntui uskomattomalta. Tässä taajaman pinnassa ahma tulla jolkotteli naapuritalon kupeita tuossa noin viidenkymmenen metrin päässä. Jotain lintujen kuljettamaa se löysi tuolta pajujen seasta, jäi kotvaksi aikaa tutkimaan, kai löysi jotain suupalaa. Kieriskeli hangella hyvin tyytyväisen oloisena, ei ollut ollenkaan kiireinen.

MAINOS - JUTTU JATKUU ALLA
MAINOS PÄÄTTYY

Mirja katseli kiikarilla, ja itse tuskailin kameran käsille saamista. Tuossa se olisi pihalla autossa, muttei sitä voi nyt hakea, muutoin ahma ottaa hepulin. Tyydyin kuvaamaan kännykällä ja katselemaan ahmaa ja ihailemaan sen sulavaa liikehdintää hangella sekä turkin pörröisyyttä ja kauneutta.

Tilanne senkun parani. Ahma läksi tulemaan lähes kohti. Uskomatonta, että se osaakin. Leuka ja rinta hangen pintaan, etutassut sivulla viistäin, takapuoli pystyssä takasilla potkien se hiihti pitkin hangen pintaa varmaan nauttien keväisestä aamusta ja hankiaisesta.

Ahma tulee lähemmäs ja suuntaa lähelle taloa, meneekin muutama päivä sitten fileoimilleni lohen tähteille. Siinä aterioi aivan kaikessa kiireettömyydesä vain parinkymmenen metrin päässä. Pyörähtää petäjien juurelle heinäpälvelle, tekee tarpeensa, tarkastaa tuloksen, sitten katsastaa syönnöspaikkansa, pyyhkii kuonon lumeen ja suorittaa ikkunan editse ohimarssin sivulleen vilkaisemattakaan.

Suuntaa kulkunsa Suonotkelmaan ja jonnekin Pajukosken Koppelovaaran maisemiin päin.

Siinä meni eläin, jota en ole ennen luonnossa vapaana nähnyt. Harva ihminen edes eläissäänkään. Jäähtyneeseen kahviin uutta kuumaa lisäillessä ja juodessa Mirjan kanssa juttu kääntyi eläimiin, mitä tässä pihapiirissä on käynyt. Niitä onkin pitkä lista, ja kaikki aivan kylän pinnassa. Se olisikin jo paljon pitempi kertomus."

Kommentoi

Luontohavaintoja

Näitkö luonnossa jotain yllättävää tai mielenkiintoista? Lähetä kuvasi ja tarinasi meille. Julkaisemme kiinnostavimmat tarinat ja kuvat Luontohavaintoja-palstalla.

Lähetä kuvat tällä lomakkeella.

Uusimmat blogikirjoitukset

Tai siis tarkemmin, kaikki yksi tietä vievät Murtovaaralle, mutta muuten alueelle pääsee monesta suunnasta. Ennen muinoin Murtovaaran Kruununmetsätorp...
Tämä kesä on ollut itselleni poikkeuksellinen. Höljäkän metsien sijasta olen viettänyt sen kaupungissa. Vaikka iso osa kesästäni onkin mennyt töissä, ...
5.7.2021 lähdin kohti Kajaania, Kainuun prikaatia. Vajaa vuosi myöhemmin 8.6.2022 palasin Nurmekseen. Toki siinä välissä kävin lomilla ja vietin aikaa...