Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Valkoinen heteromies, koita kestää!

Yle Kioskin toimittaja Aleksi Rantamaa paasaa ohjelman Youtube-kanavalla julkaistulla videolla "Lievästi ärsyttävää: Valkoinen heteromies" siitä, kuinka hän kokee tulleensa vähätellyksi ja solvatuksi syntyperäisen asemansa vuoksi. Valkoisen heteromiehuuden. Video on tämän tekstin kirjoitushetkellä saanut 8100 tykkäystä ja lukuisia Rantamaata komppaavia kommentteja. Rantamaan näkemys on ymmärrettävä, mutta erittäin subjektiivinen ja mustavalkoinen.

On totta, että etenkin humanistisissa piireissä termi valkoinen heteromies on sävyttynyt negatiivisesti. Sitä käytetään usein syyttävästi. Saatetaan esimerkiksi sanoa: "Valkoiset heteromiehet eivät halua palkata naisia" tai "Valkoinen heteromies ei voi ymmärtää, miltä sorretuksi tuleminen tuntuu". Nuo hypoteettiset virkkeet ovat yleistäviä ja niissä kyseenalaistetaan tiettyyn ihmisryhmään kuuluvien oikeus itsensä ilmaisemiseen.

On kuitenkin syytä tarkastella asetelmaa hieman kauempaa. Silloin voimme nähdä pienen joukon turhautuneita feministejä nimittelemässä maailman vaurainta ja vaikutusvaltaisinta ihmisryhmää. Nämä feministit toimivat ehkä tökerösti yleistäessään, mutta iso osa heistä myös joutuu kohtaamaan vihapuhetta, uhkauksia ja vaientamisyrityksiä päivittäin.

Rantamaa väittää, että yhdestäkään muusta ihmisryhmästä ei puhuttaisi yhtä ronskiin ja halventavaan sävyyn. Eikö Rantamaa ole koskaan kuullut blondi-vitsejä? Eikö häntä ole yritetty härnätä syyttämällä homoksi? Eikö hän ole nähnyt USA:n presidentin tai perussuomalaisten puheenjohtajan some-tilejä? Eikö hän tiedä, että edelleen, vuonna 2018 Suomessa, esimerkiksi useat venäläiset, romanit ja muslimit joutuvat häpeämään sekä pelkäämään syntyperänsä vuoksi?

Se, että toisia syrjitään, ei tietenkään oikeuta kohtelemaan kaikkia muitakin ihmisryhmiä huonosti. Ketään ei pitäisi kohdella huonosti. Silti ihan kaikille, paitsi valkoisille heteromiehille, on iät ja ajat tehty niin. Nyt hekin valitettavasti saavat marginaalisen maistiaisen siitä, miltä tuntuu tulla edustaneeksi ainoastaan lokeroaan.

Ei, yksilönä valkoinen heteromies ei ole vastuussa historiasta tai sortorakenteista. Siitä huolimatta hän kuitenkin saa nauttia niiden tuomista etuoikeuksista. On myös aivan eri asia, vitsaillaanko pienen vähemmistön vai maailman valtaapitävien kustannuksella. Pieni ryhmä saa niskaansa leiman paljon vahvemmaltaan eikä pysty karistamaan sitä yksin.

Hyvä Aleksi Rantamaa, älä väitä, että valkoiset heteromiehet ovat nyky-yhteiskunnassamme eniten kärsivä ryhmä. Ivasta huolimatta teillä on eniten valtaa. Valkoinen heteromies on edelleen se stereotypia ihmisolennosta, jolle sopivaksi kaikki suunnitellaan. On näyttelijöitä sekä urheilua ja erikseen naisten urheilua sekä naisnäyttelijöitä. Reilusti yli puolet maailman elokuvista ja uutisista kertoo teistä. Te teette poliittiset päätökset. Teitä kuunnellaan, kun te avaudutte siitä, miltä lokerointi tuntuu.

Sanonta "etuoikeutetusta tasa-arvo tuntuu sorrolta" pitää paikkansa. Rantamaan mielestä "tasa-arvo-öyhöttäjien pitäisi päättää olemmeko kaikki tasa-arvoisia vai emmekö ole". Rantamaan huoli on turha. Tasa-arvo ei ole tasa-arvoa, jos se ei koske kaikkia. Ja kyllä, mikäli tasa-arvo joskus toteutuisi, se tarkoittaisi muutoksia myös valkoisen heteromiehen asemassa: helpotuksia, mutta myös uusia haasteita. Tasa-arvoa ei voida saavuttaa, mikäli vaalimme etuoikeuksiamme.

 

Kommentit 1

Vieras - Lokeroton päiväyksellä 07.11.2018 01:57

Kiinnostaisi tietää mitä helpotuksia ja etuuksia valkoihoinen heteromies nauttii? Paljon syyllistämistä, vähän konkreettista, faktapohjaista lähestymispuolta. "Nämä feministit toimivat ehkä tökerösti yleistäessään", jättäisin tuosta lauseesta ehkä sanan välistä, ja hokisin sitä eräänlaisena mantrana hetken aikaa itselleni, jos olisin sinä.

Kiinnostaisi tietää mitä helpotuksia ja etuuksia valkoihoinen heteromies nauttii? Paljon syyllistämistä, vähän konkreettista, faktapohjaista lähestymispuolta. "Nämä feministit toimivat ehkä tökerösti yleistäessään", jättäisin tuosta lauseesta ehkä sanan välistä, ja hokisin sitä eräänlaisena mantrana hetken aikaa itselleni, jos olisin sinä.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.05.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/