Ikuista välivuotta viettämässä

Ulkomaailma ihmetyttää kiinniolon jälkeen

Ulkomaailma ihmetyttää kiinniolon jälkeen

Vietin armeijassa jälleen 24 yötä. Koronan vuoksi kiinnioloajat ovat pidentyneet. Tällä hetkellä pisin “gines” onkin ollut 29 päivää. Lomatkin ovat täten pidempiä. Lomien pituus vaihtelee viikosta kahteen, joten se kompensoi jotenkin pitkiä kiinnioloja.

Kiinniollessa ei tule ajateltua ulkomaailmaa. Bensan hinta on noussut yllättäen liki kahteen euroon litralta, kun viimeksi lomilla ollessani selvisin 1,8 euron litrahinnalla. Kirjoitushetkellä Nurmeksessa onkin neljänneksi korkein bensan hinta koko Suomessa. Unohdin myös, että on muitakin ruokia kuin riisi ja kana, joista saa armeijassa kyllikseen.

Palkankorotus ja lyhyemmät lomat

Seuraavan kerran armeijaan mentäessä kohoaa myös päivärahani. Palkankorotus tulee hyvään aikaan bensan hinnannousun takia. Voin ylpeydellä sanoa hyvästit 5,20 euron päiväpalkalleni ja toivottaa 8,70 euron päivärahan tervetulleeksi.

Pitkillä kiinnioloilla univelkaa karttuu, joten lomilla tuleekin nukuttua pitkään. Riskinä tässä on kasvavan laiskuuden -syndrooma, joka aiheuttaa ongelmia armeijassa. Lomilla muutenkin pitäisi tehdä muuta kuin olla ja maata.

Miltä sitten näyttää allekirjoittaneen normaali lomapäivä? Yleensä heräilen melko myöhään, varsinkin parina ensimmäisenä päivänä. Yleensä äitini, joka tekee yövuoroja, onkin hereillä keittämässä itselleen päiväkahvia. Hörpsäisen kahvit ja suuntaan omaan huoneeseeni. En petaa sänkyäni ensimmäisenä. Sen sijaan käynnistän Xboxini ja rupean pelaamaan tai katsomaan elokuvia. Iltaisin käyn pelaamassa sählyä tai muuten liikkumassa. Arki siis ei eroa armeijasta, mutta vapauksia on enemmän.

Tammikuusta lähtien, koronatilanteen salliessa, voidaan heittää hyvästit pitkille lomille. Puolustusvoimat kertoi marraskuussa purkavansa rajoituksia portaittain, ja rajoituksiin kuului 2+2+2 malli. Itselleni viikonloppuvapaat eivät tuota matkan puolesta ongelmia. 100 kilometriä taittuu nopeasti. Useilla ei ole tällaista mahdollisuutta. Joidenkin matka kasarmille kestää lähemmäksi viittä tuntia, joten heille vapaa-aikaa jää vähemmän kuin minulle.

Kurssipuku

Kaikki edellä mainitut asiat vaikuttavat myös siviilielämääni, esimerkiksi parisuhteeseeni. Bensan hinnannousu tekee matkustamisesta kalliimpaa. Lyhyillä lomilla ei ehdi tekemään yhtä paljon kuin parin viikon mittaisilla lomilla. Toisaalta kaikesta selvitään. Onneksi varusmiehille on annettu oikeus liikkua maksutta VR:n junissa, kunhan pitää firman tarjoamaa pukua päällä. Tätä mahdollisuutta käytinkin käydessäni tyttöystäväni luona.

Toisaalta aamuja ei ole jäljellä kuin vähän reippaat puolet. Ja tulihan se kurssipukukin, sopivan kokoinen vieläpä.

Junassa lomaileva Arttu

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
20.01.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/