Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Tiedämme enemmän, välitämme vain vähän

Tiedämme enemmän, välitämme vain vähän

Minä olen viettänyt koko lapsuuteni luonnon helmassa. Monet ihanimmista muistoistani sijoittuvat mummolan metsiin tai Pielisen rannoille. Myös eläinkunta on tullut minulle tutuksi aina rusakoista pässeihin ja spanieleista punatulkkuihin sekä puutiaisiin. Tähtitaivasta ihaillessani rauhoitun ja maaseudulla huoleni kaikkoavat.

 

Pelkään, että nykyihmiskunta on kuitenkin hyvää vauhtia vieroittumassa luonnosta. Ajamme rakasta planeettaamme kohti turmiota. Teemme uhanalaisista eläimistä vaatteita, saastutamme ilmakehää, kalastamme valtameret tyhjilleen ja kaadamme metsiä, maapallon keuhkoja.

Vaikka tietoisuus tekojemme ympäristövaikutuksista ja ilmastonmuutoksesta on levinnyt, samalla olemme muuttuneet välinpitämättömiksi. Amerikassa valittiin presidentiksi mies, joka ei usko kasvihuoneilmiöön. Suomalaiset syövät enemmän lihaa kuin koskaan.

Ilmastonmuutoksen lisäksi saastuttamisella on muitakin haittapuolia. Meriin kertyneiden kemikaalien ja jätteiden vuoksi puhdasta vettä ei nimittäin ole kaikkien saatavilla. On jopa arvioitu, että kymmenen prosenttia jätteistämme päätyvät jossain kohtaa mereen. Tämän vuoksi maailmassa on tällä hetkellä 425 miljoonaa lasta, joille puhdasta vettä ei riitä ollenkaan.

Suomessa, etenkin täällä idässä, vallitsee myös suunnaton susiviha. Inhoamme susia niin paljon, että haluamme tappaa ne kaikki. Aivan kuin murhaaminen ratkaisisi yhtikäs mitään. Miksi edes kuvittelemme olevamme oikeutettuja päättämään muiden eläinlajien kohtaloista? Fanaattinen suhtautumisemme tähän jaloon ja upeaan eläimeen on myös varsin perusteetonta. Susi on käynyt ihmisen kimppuun Suomessa viimeksi vuonna 1881. Kuinka kauan sitten ihminen on vienyt hengen toiselta?

Vihaamisen sijaan meidän tulisi pitää yhtä muiden eläinlajien kanssa. Ne eivät ole toisen valtion sotureita vaan kämppiksiämme. Jaamme saman kodin, planeetta Maan. Vastuu asuinpaikastamme kuuluu jokaiselle olennolle. Meidän täytyy suojella ja auttaa toisiamme, sillä yksin mikään laji ei täällä pärjäisi.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/