Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Tapakasvatuksen paikka

Äskettäisen uutisen mukaan jo kolme neljästä suomalaisesta nuoresta ja nuoresta aikuisesta on viime vuoden aikana törmännyt verkkovihaan. Vielä neljä vuotta sitten ilmiön kanssa oli joutunut tekemisiin noin puolet.

 

Suoraan omaan henkilöön kohdistuvan vihapuheen uhriksi oli joutunut joka kymmenes. Erilaista muuta itseen kohdistuvaa häirintää ja kiusaamista koki joka viides.

Nämä täysin tolkuttomat luvut ovat Tampereen ja Turun yliopistojen tutkimuksista, jotka koskivat 15–30-vuotiaita. Tutkimushankkeen vetäjä, sosiaalipsykologian apulaisprofessori Atte Oksanen on tutkinut kymmenen vuotta verkkoviestintää. Hän sanoo yllättyneensä verkkovihan nopeasta lisääntymisestä (Karjalaisen verkkosivut 26.2.).

Tuntuu, että osa ihmisistä ei nykyään siedä enää mitään eikä ketään. Kaikkea ammutaan, mikä liikkuu. Vähänkin värikkäämpi ulkonäkö tai niinkin tavallinen asia kuin parta saattavat näköjään herättää käsittämättömiä intohimoja.

Ulkomaiset sukujuuret omaava Miss Helsinki on kertonut törkypostivyörystä, jonka kohteeksi hän valinnan jälkeen joutui. Omaa viihdeohjelmaa televisiossa pyörittävä toimittaja juuri ihmetteli Instagramissa, miten negatiivisesti monet ovat kommentoineet hänen vaaleiksi muuttuneita hiuksiaan.

Nuorempi kollega kertoi muutama päivä sitten Facebook-päivityksessään, miten marketissa joku täysin tuntematon tyyppi alkoi haukkua häntä risupartaterroristiksi ja kehotti häntä menemään töihin ja häipymään v*****n.

Mikä ihmisiä oikein vaivaa? Suomalaiset ovat korkeammin koulutettuja kuin koskaan, mutta tavat ovat karkeampia kuin koskaan. Asioiden asiallinen kommentointi hukkuu moukkamaiseen mölinään.

Kaikki kolme yllä olevaa esimerkkiä kertovat käytöksestä, johon normaalin tapakasvatuksen saanut ihminen ei edes pystyisi. Ei, vaikka sisällä kuinka kiehuisi. Hän tietäisi, että ei ole sopivaa päästää suustaan mitä tahansa. Että suora ja rehellinen voi olla olematta hävytön. Hyvät tavat koskevat myös sosiaalista mediaa, joka on  – juuri niin kuin Linda blogikirjoituksessaan (http://www.ylakarjala.fi/blogit/puolustuspuhe-sosiaaliselle-medialle) sanoo – normaali osa tätä päivää.

 

Kommentit 2

Vieras - Timo Kyllönen päiväyksellä 09.03.2017 15:22

Hyvä kirjoitus, Pirkko. Tuosta on helppo olla samaa mieltä.

Hyvä kirjoitus, Pirkko. Tuosta on helppo olla samaa mieltä.
Vieras - Opiskelija päiväyksellä 09.03.2017 16:46

Sosioekonomisten luokkien välisten kuilun kasvaessa työttömyyden ja koko yhteiskunnallisen taloustilanteen kurjistumisen myötä turhautuminen ja oma subjektiivinen heikompi osaisuus puretaan vielä heikommassa asemassa oleviin. Sosiaalisen median käytön yleistymisen myötä se on tullut helpommaksi.

Sen lisäksi maakuntien putkinäköisiä Juntti Einari Ankeroisia on vaikea alkaa laajempiin näkökulmiin totuttamaan.
Globalisaatio ja maakuntakeskusten kehittyminen toimivat toivottavasti osaltaan ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä vihapuheelle.

Sosioekonomisten luokkien välisten kuilun kasvaessa työttömyyden ja koko yhteiskunnallisen taloustilanteen kurjistumisen myötä turhautuminen ja oma subjektiivinen heikompi osaisuus puretaan vielä heikommassa asemassa oleviin. Sosiaalisen median käytön yleistymisen myötä se on tullut helpommaksi. Sen lisäksi maakuntien putkinäköisiä Juntti Einari Ankeroisia on vaikea alkaa laajempiin näkökulmiin totuttamaan. Globalisaatio ja maakuntakeskusten kehittyminen toimivat toivottavasti osaltaan ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä vihapuheelle.
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.05.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/