Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Syksyssä on voimaa

Syksyssä on voimaa

Teini-ikäinen pojantytär iloitsi heinäkuussa siitä, että koulu alkaa taas kuukauden päästä. Syksyllä edessä on kaikkea kivaa. Tapaa kavereita, harrastukset alkavat ja elämässä on säännöllisyyttä ja ryhtiä.

Tuo säännöllisyys ja ryhti tietysti kolahtivat. Jotenkin sellaista ei tule 14-vuotiaalta odottaneeksi. Joo, todellakin, minä myhäilin. On syksyssä puolensa. Aikuisten ei tietenkään pidä vähätellä eikä kyseenalaistaa, jos peruskoulun yläluokkalainen tunnustaa tykkäävänsä koulunkäynnistä.

Jostain syystä mieleeni on poikkeuksellisen selkeästi jäänyt yli 30 vuotta sitten tekemäni hämäläisen maalaistalon emännän 50-vuotishaastattelu. Syyskuun alussa vuosiaan juhlinut päivänsankari puhui melkein paatoksella rakkaudestaan syksyyn. Hänelle oli juhlaa pelloilla pyörivien leikkuupuimureiden seuraaminen, marjastaminen ja sienestäminen, säilöminen ja puutarhan valmisteleminen ottamaan vastaan talvea ja kaiken rauhoittuminen kohti talvea sen jälkeen.

Rakastan kevättä, mutta olen syksyihmisten kanssa monesta samaa mieltä. Kesä on vähän kuin poikkeustila, syksyllä elämä palaan uomaansa. Työelämässä, harrastuspiireissä ja järjestöissä aloitetaan uutta.

Eläkkeellä, kun asuu maalla ja hoidettavana on kohtalaisen iso piha ja aikaa tarkkailla ympäröivää luontoa, sekä kevättä että syksyä miettii tietysti eniten sitä kautta. Vaikka minulla ei ole yrttipenkkiä kummallisempaa kasvimaata, kevät kaatuu aina päälle. Vaatimattomienkin kukkaistutusten kunnostaminen on kilpajuoksua voikukan, rönsyleinikin ja juolavehnän kanssa.  Syksyssä ei ole samanlaista työleirin makua.

Tätä kirjoittaessani paistaa aurinko. On juuri sellainen kuulas, hieno syyspäivä, jollaisena syksyn toivoo jatkuvan ja jollaisena ei viitsi edes ajatella ennen pitkää edessä olevaa kuraista ja pimeää jaksoa.

 

Nyt pitää ja on mahdollisuus nauttia väreistä ja pysähtyä kuuntelemaan muuttomatkalle valmistautuvien kurkien huutoa. 

 

 

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/