Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Rakkaat opettajat, muistakaa tämä

Rakkaat opettajat, muistakaa tämä

Minun taipaleeni peruskoulussa alkaa olla loppusuoralla. Matkan varrella olen kohdannut kymmeniä opettajia, jokaisen koululaisen tärkeitä kasvattajia. Sen kunniaksi laadin listan asioista, jotka jokaisen opettajan tulisi muistaa

Olkaa inhimillisiä. Myöntäkää tekemänne virheet ja kertokaa, jos jokin satuttaa. Jos itse kietoudutte asiallisuuteenne ja ammattimaisuuteenne, on oppilaidenkin vaikea tuntea olonsa vapautuneeksi.

Luottakaa. Vastuu on paras läksy. Antakaa läppärivaraston avaimet oppilaiden haltuun ja jättäkää luokkaretken suunnittelu heidän harteilleen. Osoittakaa uskovanne nuoriin, vaikka ette aina aivan uskoisikaan. Keneltäkään ei nimittäin löydy motivaatiota tekemiseen, jos tietää, että aikuisilla on aina varasuunnitelma tai rangaistus takataskussa.

Palkitkaa. Kaikki tulevat luokkaan ajoissa, jos tietävät opettajan tarjoavan (myös maitoallergikot huomioivaa!) suklaata. Sen sijaan koulunpenkki ei houkuttele, jos kiitokseksi läsnäolosta ei saa edes hymyä.

Älkää häpäiskö. Pienikin opettajan heittämä herja saattaa jättää ikuiset arvet, jos sattuu osumaan oikeaan paikkaan. Älkää siis nolatko nuoria julkisesti. Edes niitä suupaltteja rohkelikkoja.

Ymmärtäkää ja välittäkää. Oppilaat eivät ole tunteettomia vampyyreja tai petoja, vaikka he välillä käyttäytyisivätkin niin. Kaikelle huonolle käytökselle on jokin syy, joka yleensä löytyy jostain ihan muualta kuin teistä. Esimerkiksi kotioloista, epäonnistumisesta harrastuksissa tai omasta henkisestä keskeneräisyydestä. Älkää siis myöskään ottako kaikkea itseenne ja aiheuttako nuorille huonoa oloa syyllistämällä.

Antakaa anteeksi ja uusi tilaisuus. Aina. Monille koulu on ainoa paikka, jossa sen voi saada.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/