Ikuista välivuotta viettämässä

Puolustusvoimat ja sen koronanhoitomenettely

45d321a1-c79c-49a1-a31e-3401984a6b0d

Sairastin koronan armeijassa ja nyt aion kertoa, millaista se oli. Kerron myös hieman siitä, kuinka Puolustusvoimat hoiti asian.

Oireita minulla oli ollut jo pitkin viikkoa, mutta vasta perjantaina 14. tammikuuta lähdin testeihin. Alkuperäinen suunnitelma lomista oli, että ne alkaisivat seuraavan viikon perjantaina eli 21. tammikuuta. Päivä oli riskialtis, koska karanteeni kestäisi kahdeksan päivää, joten lomien palaminenkin kävi mielessä. Päätin lähteä testeihin, koska olin ilmiselvästi altistunut. Olihan minun lähin “työkaverini” saanut positiivisen tuloksen. Sen lisäksi olin viettänyt aikaa muiden positiivisiksi todettujen kanssa. Pidin tulosta varmasti positiivisena jo ennen testiin menoa.

Suurin oireeni oli väsymys. Menin edellisenä iltana nukkumaan jo seitsemältä. Heräsin kymmeneltä illalla pääkipuun. Olen ollut koko armeija-ajan kipeä, joten en pitänyt nuhaani juuri minään. Pääkipu sen sijaan oli hirveintä, mitä olin kokenut. Nukuin myös koko testiaamun, ellei lasketa pakkaamiseen käytettyä varttituntia.

Testin jälkeen minut sekä noin parikymmentä muuta henkilöä vietiin luokkaan. Lopulta odotimme tunnin ja saimme tietää olevamme positiivisia. Meille luvattiin siirto lepo-osastolle pikimmiten, viimeistään puoleen päivään mennessä. Kello oli tällöin yhdeksän.

Aluksi jaksoin keskustella kanssaolleideni kanssa. Yhden taistelijan oli tarkoitus lähteä kotiin palveluskelpoisuuden muutoksen vuoksi, mutta positiivisen tuloksen jälkeen hän joutui odottamaan kotiin pääsyä yksissä samoissa siviilivaatteissa koko karanteeniajan. Lopulta uuvahdin ja nukuin lattialla kuin Kajaanin Pullo-Pate konsanaan.

Arki rullaa betonihallissa

Saimme lounasta vasta yhden tai kahden jälkeen. Aluksi tuotiin vain leipää sekä välipalakeksejä, joista täytyi valita kumman ottaa. Saimme lopulta retkimuonaa, joka taisi olla maultaan jonkin sortin kasvisruokaa. Muutoin saimme kyllä juoma- sekä keitinvettä kanisterissa. Ainoa, mikä puuttui, oli vessa, jonne pääsimme luokassa olon aikana vain kaksi kertaa, jos siis ehti käydä siinä viidentoista minuutin aikaikkunassa. Halukkaita oli kuitenkin parikymmentä nuorta. Jotkut turvautuivat kyseenalaisiin keinoihin: rakko tyhjennettiin ikkunaluukun kautta, mutta tietooni ei ole vielä tullut jälkiseurauksia tuosta.

Meidät siirrettiin lopulta lepo-osastolle yhdeksän tunnin odottelun jälkeen, noin kello kuuden maissa. Tallustelimme niin kutsutulle koulutushallille, jonka pihalla odotimme sisäänpääsyä. Päästyämme paikalle saimme valita paikkamme, päädyin ottamaan paikan perältä. Testasin hieman epäilyttävän näköistä sänkyviritelmää ja räjähdin siitä läpi.

Koulutushallilla oli leppoisat oltavat. Saimme ruokaa, aikataulusta myöhässä kylläkin. Kello kahdeksan oli aamupalaa tarjolla, mutta herätys oli vasta yhdeksältä, kun hoitohenkilökunta kiersi kyselemässä vointeja. Ainut miinus oli koulutushallin lämpötila: yöllä joutui nukkumaan kaikilla mukana olevilla vaatteilla, koska lämpötila oli parhaimmillaankin viidentoista asteen paikkeilla.

Tekemistä hallilla oli heikohkosti, mutta päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja katsoa kaikki rästissä olevat Netflix-sarjat loppuun. En myöskään ole puoleen vuoteen levännyt tai lomaillut viikkoa putkeen. Armeijassa tulee touhuttua, eikä lomillakaan kehtaa olla tekemättä mitään. Korona siis tuli hyvään saumaan, koska lomatkaan eivät kärsineet yhtään. Kaikki karanteenissa olevat, negatiivisen tuloksen antaneet, pääsivät myös lomille. Positiiviset sen sijaan jäivät kasarmille lepäämään, mutta hekin pääsevät lomille ajallaan.

Puolustusvoimat palaa tuttuun 2+2+2-malliin, joten loppu intti vedetäänkin pitkillä lomilla! Helmikuun lopussa alkaa jo reservin aurinko pilkahtaa esiin, joten loppua kohdin mennään.

Uskoisin, että malli on tullut jäädäkseen. Olen pari kertaa jo kehunut pitkiä lomia, joten miksei Puolustusvoimat voisi pitää hyväksi todettua konstia käytössä pandemia-ajan jälkeenkin? Toivottavasti Puolustusvoimat oppii koronajärjestelyistä, jotta päästäisin vetämään koulutus kunnialla loppuun. Pelkästään tammikuussa 2022 Puolustusvoimissa todettiin yli 5000 koronatartuntaa. Ehkä pahin on jo ohi.

Koronasta selvinnyt Arttu

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/