Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Puolustuspuhe sosiaaliselle medialle

Milloin ja minne ikinä meneekään, voi joukosta löytää sen ihmisen (vanhan tai nuoren), joka pitää sosiaalista mediaa typeränä teinien hömpötyksenä. Sen, jonka mielestä kaikki asiat pitäisi Whatsapp- tai sähköpostiviestien sijaan hoitaa edelleen perinteisesti puhelimitse. Sen, joka naureskelee ammatikseen Youtube-videoita tuottaville parikymppisille.

 

Ikinä ei kuule puolustettavan sosiaalista mediaa. Siksi minä teen sen nyt.

Me kaikki tiedämme somen olevan pullollaan kaikenlaista porukkaa. Yleensä varoittelemme hulluista stalkkereista tai pedofiileistä. Suurin osa ihmisistä on kuitenkin hyväntahtoisia, hauskoja ja mielenkiintoisia. Some on kuin valtava globaali luokkahuone. Siellä voi kohdata kiusaajia, mutta myös elinikäisiä ystäviä ja vertaistukea.

Sosiaalisessa mediassa kuka vain voi sanoa mitä tahansa. Kynnys huudella törkeyksiä madaltuu, mutta samalla avautuu mahdollisuus kehua, rikkoa typeriä tabuja ja piristää tuntemattomankin päivää. Some on mahtava väylä saada äänensä kuuluviin, vaikuttaa ja ilmaista itseään.

Väitän somesukupolven olevan myös entistä tiedostavampi ja perillä maailman asioista. Ennen nettiä ja mediaa ainoa uutisten lähde oli paperinen paikallislehti, jonka tiedot eivät välttämättä olleet aina ajan tasalla saatikka päätyneet nuorten käsiin. Silloin toimittajilla oli yksinoikeus päättää, mikä oli tarpeellista informaatiota ja mikä ei. Nykyään voi saada itseä koskettavat ja kiinnostavat uutislinkit Facebookin etusivulle tai kuulla niistä Snapchatissa idoleilta.

Sosiaalinen media ei siis todellakaan ole ihmiskunnan turmio, päinvastoin. Suurempi haaste ovat paikalleen jumahtaneet kapeakatseiset tyypit, joita teknologian kehitys pelottaa.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/