Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Pöljän tuurilla luovuuden lähteillä

Pöljän tuurilla luovuuden lähteillä

Ilonaiheet ovat tänä keväänä olleet tiukassa kuin lumikinokset suomalaismetsissä. Ylä-Karjalakin koetti hiljattain kaivaa ilonaiheita lukijapostiin, mutta ilo pysytteli piilossa. On tainnut ankeuttaja ottaa ylivallan kalevalaisesta kansasta.

Lätkäkansankin on turha haaveilla mitalipeleistä Pariisin keväässä. Sen verran väkisin puurtamista Leijonien alkupelit ovat olleet. Leijonilta puuttuu luovuus. Toisin se on meidän sarvipäiden laita. Luovuutta tuntuu riittävän ihan luonnostaan, ja sen myötä palkintojakin sataa ovista ja ikkunoista. Viimeksi tämä Vuoden pöljä teko -luovuuspalkinto, jonka sarviini viime viikolla heittivät. 

Ihan turhaa vaatimattomuutta vain vuoden teolla palkitsivat. Pöljyyttä kyllä riittää kyllä useammallekin vuodelle, mutta pitää antaa toisillekin mahdollisuus.

Kyllähän se kuitenkin ihmetytti, kun kilpaveikot ja -siskot olivat varta vasten kisaan valmistautuneet juhlavilla esityksillä. Tuli ihan mieleen se, kun teknikko, insinööri ja juristi hakivat samaa työpaikkaa. Haastattelussa piti vastata yhteen kysymykseen, paljon on yksi ynnä yksi. Teknikko tiesi suoralta kädeltä, että vastaus on kaksi. Insinööri todisti asian olevan näin monen matemaattisen kaavan kautta. Juristi käytti luovuutta kysymällä, paljonko haluatte sen oleva. Luovuus palkittiin työpaikalla. Eiköhän oteta mallia tästä luovuudesta ja käännetä sakiltaan ilottomuus voimavaraksi.

Luovuutta se meikäläinenkin käytti ja mennä tormuili lavalle tuomariston eteen omana ihtenään eikä väkisin vääntämällä. Kertoilin vain muina hirvinä, mitä oli tullut ihmislasten kanssa vuoden mittaa puuhasteltua ja missä kaikessa mukana oltua. Totta puhuen kaikista reissuista ei sentään arvannut mennä ääneen hörisemään. Olisi voinut olla kyyti kylmempää, ja pokaalit menneet toisella lailla jakoon. Mutta tulihan tuo voitto kotiin kevyemmälläkin kattauksella.

Ihan tässä vallan vaatimaton hirvi häkeltyy. Täytyneekin alkaa totutella tähtien tavoille. Aurinkolasit olisi ensitöikseen nokkavarteen hankittava, että pääsee kirkuvaa fanilaumaa piiloon. Mutta kun tähtien tielle on kerran lähtenyt, siihenkin on totuteltava. Ja saavutetuista eduista on pidettävä kiinni. Jonkun sortin kohu-uutista olisi ympärille kehitettävä. Söhäisisi sarvensa vaikka susilaumaan, sillä pysyisi takuuvarmasti otsikoissa näillä haminoilla. 

On kuitenkin varottava, ettei maine ja kunnia kihoa sarviin. No hirvien maailmassa on totuttu siihen, että sarvet ovat varsin tippuvaista sorttia ja sitä mukaahan se maine ja kunniakin maatuu, mutta otetaan sitä ennen pokaalista kaikki ilo irti. Ainakin on treenattava asiakseen nimikirjoitusten piirtämistä. Niitähän ne tavan ihmiset meiltä tähdiltä ensitöikseen kysyvät. Olisihan se noloa, jos siinä menisi sorkka suuhun, eikä kynä pysyisi kavioissa. Ihmisten ilmoilla ei auta mennä sarvilla söhimään.

Hörökorviini kulkeutui sellaista tietoa, että esiintymiskeikkaa pukkaa ainakin Pielisen messuille ja taitavat puuhastella vallan kansanjuhlaa Iivarin päiväksi. Että torilla tavataan tänäkin vuonna, kävi lätkässä kuinka hyvänsä.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/