Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Onnelliset ihmiset yliarvioivat itsensä

Kuvitteletko olevasi parempi, hauskempi ja taitavampi kuin muut? Todennäköisesti, sillä yli 50 prosenttia ihmisistä potee paremmuuden illuusiota.

On kyse yhdenlaisesta kognitiivisesta vinoumasta, tavasta katsoa maailmaa omien ennakko-oletusten ja asenteiden värittämien linssien läpi.

Tiedäthän, kuinka tuskallista on seurata vierestä toisen sähläämistä videopelissä. Tai ehkä olet joskus buukannut aikataulusi täyteen menoja ajatellen ehtiväsi ja jaksavasi kaikkialle. Tai vaikka yrittänyt kaataa limonadia juomalasiin pidellen pullonsuuta metrin korkeudessa.

Paremmuuden illuusio ei kuitenkaan välttämättä ole paha asia.

Elämänkatsomustiedon opettajamme kertoi tutkimuksesta, jossa koehenkilöitä pyydettiin arvioimaan tehtävästä suoriutumistaan ennakkoon. Suurin osa ennusti taitonsa todellisuutta paremmiksi. Sen sijaan masennuksesta kärsivät koehenkilöt arvioivat taitonsa realistisesti. Minun mielestäni tulos on yllättävä. Olisin itse kuvitellut masentuneiden maailmankuvan ja itsetunnon realistisen sijaan pessimistiseksi.

Tutkimuksen perusteella voisi siis päätellä, että paremmuuden illuusio on hyväksi mielenterveydelle. Positiivinen elämänasenne tekee ihmisen onnelliseksi, joten mitä väliä, onko se totuuden mukainen.

Sama pätee elämään yleensä. Järki vastaan tunteet -kamppailussa kannattaa usein valita tunteet. Miksi toimia järkevästi, jos pysyy onnettomana? Toisaalta, jos järkevyys tuottaa mielihyvää, se kannattaa. Onnellisuudesta ei kannata joustaa, sillä loppujen lopuksi se ratkaisee kaiken.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/