Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Oikoluvun tuskaa ja kesätoimittajan vaarallinen Jopo

Kenenkään pyytämättä tai painostamatta, omistan tämän tekstin Ylä-Karjalan kehumiselle. Olen saanut kunnian olla toimituksessa kesätöissä heinäkuussa kaksi viikkoa ja ennen sitä alkukeväällä TET-harjoittelussa.


Viikot ovat opettaneet minulle ihan hirveästi. Olen saanut lisää itseluottamusta etenkin haastattelujen tekemiseen, nähnyt paikallislehden toimittamisen arkea sekä täytellyt aivojeni tyhjiä aukkoja nippelitiedolla. Minuun on luotettu jopa hykeryttävän paljon ja täytetekstien lisäksi olen päässyt kirjoittamaan isojakin juttuja.

Joka hetki ei kuitenkaan ole sujunut kuin sanomalehtisivuilla tanssi. Inhokkiosuuteni työssä oli oikolukeminen. Vihasuhteeni hommaan johtui yksinkertaisesti siitä, että olin siinä toivottoman huono. Se nimittäin vaatii harjautunutta toimittajan silmää sekä terävää ammattitaitoa, joita ei voi saada kuin tekemällä. Ihanat työtoverini ymmärsivät harjoittelemisen tärkeyden, ja ensimmäiset päivät oikoluvun parissa menivätkin lähinnä Linda lukee ensin – sitten muut korjaavat virheet -systeemillä. Kiitos ja anteeksi, työyhteisö sekä lukijat, jotka saatoitte bongailla sivuttamiani kömmähdyksiä myös lopullisista painoksista.

Aiemmin kammoksumastani Päivän kysymyksen tekemisestä opin pitämään. Vaikka ihmisiä onkin toisinaan kinkkistä saada houkuteltua kuvaan, aloin nauttia heidän kanssaan rupattelemisesta. Niin, ja tässä tulee kultainen sääntö, joka jokaisen kuuluu muistaa: jos toimittaja pyytää sinulta vastausta gallupiin, suostu! Poikkeuksetta! Toimittaja ei pure, naura tai yritä mustata mainettasi. (Varsinkaan kesätyöntekijä. Paitsi sellainen saattaa meinata pyöräillä Jopolla varpaillesi, jos ei osaa jarruttaa, kuten minä.)

Tunnen oloni etuoikeutetuksi. Harva pääsee ensimmäisessä kesätyöpaikassaan tekemään sitä, mistä on aidosti kiinnostunut. Tästä on hyvä vielä joku päivä ponnistaa isommille vesille. Tai eihän sitä tiedä - ehkä johonkin pikkutoimitukseen. Kunhan pyrkisin kehittymään ja viettämään ison osa arjestani rakastamassani työssä.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/