Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Netissä ihmisoikeuksia ei kunnioiteta

Avaat ruokatauolla kännykkäsi. Sähköpostisi on jälleen täyttynyt uhkauksista ja haukuista. Selaat Instagramiasi. Sinun nimissäsi on luotu valekäyttäjä, jonka tilille on päivitelty törkeyksiä. Facebookin Messengeriin tulvii ahdistavia ehdotuksia sekä yksityiselämääsi käsitteleviä kysymyksiä. Illalla kuulet äidiltäsi, että anonyymi on ladannut keskustelupalstalle kuvia perheestäsi.

 

Tälläinen on nykyään arkipäivää monille poliittisille vaikuttajille, julkisuuden henkilöille sekä vähemmistöjen edustajille. Loppupeleissä nettikiusaamisen kohteeksi voi kuitenkin joutua kuka tahansa. Suututtaessasi väärän ihmisen saatat saada niskaasi massiivisen virtuaalivihavyöryn jopa vuosien ajaksi.

Myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan netissä vihapuhe "on lähtenyt täysin käsistä". Tuntuu, kuin siellä vallitsisivat eri säännöt kuin reaalimaailmassa. Kaiken mieleen tulevan voi oksentaa sosiaaliseen mediaan. Aikuiset kiusaavat lapsia. Ihmisoikeuksia ei kunnioiteta.

Perheenisä avaa keskustelupalstat väsyneenä ja kiukkuisena lasten mentyä nukkumaan. Syrjäytetty teini purkaa ahdistustaan haukkumalla videobloggaajan hiuksia. Kaupan kassatyöntekijä siirtää suuttumuksensa inhottaviin asiakkaisiin poliitikon niskoille huorittelemalla.

Nämä tunnekuohussa kirjoitetut sanat saattavat jättää syvät arvet uhreihinsa. Kenenkään pääkoppa ei anna vihan vyöryä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Jokin jää aina vaivaamaan.

"Oikeesti, se tuntuu pahalta, et oikeesti sä haluut mut murskata", laulaa Suomen tämän hetken suosituin popartisti Sanni nettikiusaamista käsittelevässä kappaleessaan Moukari. Tilannettaan ei kuitenkaan kannata jäädä voivottelemaan, sillä silloin kirjoittelijat saisivat sitä valtaa, jota käytöksellään tavoittelevatkin.

Seuraavan kerran, kun laadit sähköpostia tai kommentoit somepäivitystä, mieti kahdesti ennen lähettämistä. Voiko viestisi loukata tai ahdistaa jotakuka? Oletko puuttumassa asioihin, jotka eivät kuulu sinulle? Jos näin on, älä paina enteriä. Sen sijaan koita lieventää pahaa mieltäsi vaikka kehumalla vastaantulijaa tai avautumulla tunteistasi ystävälle. Saatat parantaa jonkun päivää.

 

 

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/