Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Muuttuva suomalaisuus

Torstaina vietettiin Suomen itsenäisyyspäivää. Julkimot keikailivat Presidentinlinnassa hienoissa asuissa, siniviiriliput liehuivat ja konvehdit vietiin kaupoista nopeasti. Juhlahumun keskellä on hyvä pysähtyä tutkimaan omaa suhdettaan kotimaahansa.

Ulkomailla kerron Suomesta mielelläni. Jaarittelen maamme ylpeydenaiheista, kuten ilmaisesta kouluruoasta ja sukupuolineutraalista hän-prepositiosta. Sen sijaan suomalaisten kesken harvoin nostan esille valtiomme positiivisia puolia. Kun tutkimus osoitti suomalaisten olevan maailman onnellisin kansa, liityin kuoroon, joka muistutteli esimerkiksi korkeista itsemurhatilastoista ja koulutukseen tehdyistä leikkauksista.

Pidän suomalaisuuttani usein itsestäänselvyytenä. Eläessäni suomalaisessa yhteiskunnassa, unohdan helposti, etten nuorena naisena voisi kaikissa maissa esimerkiksi kävellä kadulla ilman pelkoa tai kirjoittaa mielipiteitäni vapaasti nettiin.

En koe arvomaailmaani isänmaalliseksi. Minua pelottaa, että valtiomme muuttuu politiikaltaan vuosi vuodelta karummaksi ja epäinhimillisemmäksi, enkä halua olla osa sellaista. Siksi korostan epäkohtia niille, joilla on jonkinlaisia mahdollisuuksia muuttaa asioita, eli yhteiskuntamme jäsenille.

Yksi syy epäisänmaallisuuteeni ovat omat skeemani (sisäiset mallit, joilla jäsennetään ulkomaailmaa). Mielikuvaani suomalaisuudesta kuuluvat olennaisesti ulkoilu, jääkiekko, talvi sekä metsästäminen. Olen mukavuudenhaluinen kesäihminen ja kasvissyöjä, joka ei piittaa urheilusta. En vastaa stereotypiani suomalaista. Nykyisen julkisen keskustelun vuoksi yhdistän isänmaallisuuden helposti suvaitsemattomuuteen ja konservatiivisuuteen.

Skeemani ovat kuitenkin, onneksi, virheellisiä. Tuoreimman sukupolven suomalaiset eivät aikuisina todennäköisesti enää ihmettele erilaisuutta. Suurin osa heistä asuu kaupungeissa ja voi talviurheilun rinnalla ongelmitta tilata englanniksi kahvilassa kurkumalattea kauramaidolla. Eikä omien juurien arvostaminen tarkoita automaattisesti sitä, ettei arvostaisi myös muita kulttuureja.

Suomalaisuus on paljon muutakin kuin konkreettiset tapamme. Se on historiaamme ja historian pohjalta muodostuneita yhteiskuntamme normeja. Ne muuttuvat ajan myötä, eikä muutos ole uhka suomalaisuudelle. Päinvastoin. Mitä monimuotoisempia käsityksiä suomalaisuudesta omaksumme, sitä helpompaa on tuntea isänmaallisuutta.  

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.05.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/