Terveyttä kaikille

Monenlaisia kipuja – erilaisia hoitoja

Monenlaisia kipuja – erilaisia hoitoja Aihekuva: Jarno Artika

Syyskuu on jo vuosia ollut nimettynä kipukuukaudeksi. Tämän vuoden kansainvälisenä teemana oli oma kivunhoitosuunnitelma. Ne, jotka kärsivät pitkäaikaisista tai kovista kivuista, eivätkä saa niihin helpotusta, voivat kokea teeman suorastaa herjaukseksi. Kivun hoidon täsmäosaamista ei ole suinkaan saatavilla joka terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla. Kipupoliklinikoita on onneksi perustettu monien sairaaloiden yhteyteen ja kivun hoitoon erikoistuneita lääkäreitä ja hoitajia alkaa olla yhä enemmän. Silti kuitenkin asiantuntijoiden puute on vielä yleistä, eikä toimintaa ole voitu organisoida tarvetta vastaavaksi eri puolilla Suomea.

Koska kipuja on todella monenlaisia, hoitojenkin tulee olla oireen mukaisia, mutta niiden täytyy myös tehota juuri kivun aiheuttaneen ongelman poistamiseen tai ainakin kivun lievittämiseen. Varsinkin kroonistunut kipu voi aiheuttaa unettomuutta, masennusta ja hoitamattomana johtaa työkyvyttömyyteen, elämänlaadun heikkenemisestä puhumattakaan.

Kukaan ei varmaan epäröi varata aikaa hammaslääkäriltä, jos purukalusto kipuilee. Yleensä hoitokin löytyy nopeasti ja vaivan voi unohtaa. Selkävaivat ovat kaikkein yleisimpiä kipua aiheuttavia tiloja väestössä. Niitä on yhä nuoremmilla, ja taustalla on usein huono asento niin töissä kuin koulussa tai nettiin (liialliseen huonossa asennossa istumiseen) liittyvissä harrastuksissa. Näissä tapauksissa kipu on yleensä lievää ja ongelman ratkaisu selviää jopa ilman lääkärissä käyntiä. Hoitona on usein vähemmän kuormittavan asennon löytäminen ja sopivasti kuntouttavan liikunnan harrastaminen. Jos lääkkeitä tarvitaan, ne löytyvät apteekin käsikaupan kipulääkkeistä. Ammattimaisesta fysioterapeutin avusta on varmasti hyötyä.

Pitkittyneisiin ja koviin kipuihin tarvitaankin sitten iso arsenaali terveydenhuollon asiantuntemusta, mutta tärkein rooli on aina kipupotilaalla, jonka ei tule luovuttaa, vaikka välillä tuntuisi taistelevansa tuulimyllyjä vastaan. Olipa kyseessä sitten sairaus sinänsä, kuten syöpä, erilaiset leikkaukset tai vammat, kokonaishoidossa tule huomioida kipu. Sen mahdollisuudesta sairauden eri vaiheissa ja käytettäväksi suositellusta kivun hoidosta on annettu eri sairauksien Käypä hoito -suosituksissa. Usein kuitenkin kipu elää omaa elämäänsä ja on hyvin yksilöllistä. Oma kivunhoitosuunnitelma ei ole ollenkaan turha suunnitelma tulevaisuuden varalle, vaikka juuri sairauden alkuaikoina ei tuntisikaan kipuja. Suunnitelma antaa turvallisuutta potilaalle, kun tietää, miten toimia ja osaa ottaa yhteyttä oikeaan henkilöön terveydenhuollossa.

Henkilökohtaisessa kivunhoitosuunnitelmassa tulisi olla esimerkiksi huomioituna potilaan muuhun hoitoon käytettävien lääkkeiden ja kivun lievittämiseen suositeltavien lääkkeiden yhteensopivuus. Kipulääkkeillä on myös keskinäisiä haittavaikutuksia ja niiden annostelussa niin ajallisesti kuin määrällisesti on syytä olla tarkkana. 

Viime aikoina on ollut mediassa juttuja tavallisimmista kipulääkkeistä liittyen koronaan. Aikaisemmin yleisin kipulääke oli ibuprofeeni (esimerkiksi Burana), mutta myynti laski ensimmäisen korona-aallon aikana rajusti, kun julkisuuteen levisi tieto sen ”vaarallisuudesta” eli mahdollisuudesta pahentaa koronan oireita tai altistaa vakavalle koronalle. Suositeltiin parasetamolin ottamista särkyihin ja kuumeeseen, varsinkin koronaan sairastuneille. Tutkimukset, eivätkä käytännön seurannat kuitenkaan ole tukeneet tällaisia huhuja. Tässäkin asiassa olisi ensisijaisesti muistettava, että kipulääkkeiden annostusta ei saa ylittää.

Kipulääkkeillä, kuten useimmilla muillakin lääkkeilla, on vakavia yhteisvaikutuksia alkoholin sekä luontaistuotteiden kanssa. Varmaan kaikilla on tiedossa alkoholin elimistöä rapauttava vaikutus, niin siitä ei haluta luopua sairastettaessakaan, vaikka elimistö ei ole enää täysin toimintakuntoinen. Tuntuu myös aika kummalliselta, että ihmiset, jotka ovat epäluuloisia suomalaisen korkeatasoisen lääketieteellisen osaamisen suhteen, ovat valmiita uskomaan hyvinkin yliampuvia mainoksia niin sanotuista luonnonlääkkeistä, joiden väitetään parantavan useita erilaisia sairauksia, vaikkei vaikutuksista ole kritiikin kestäviä tutkimuksia.

Hoitakaa särkyjä oikein ja hakekaa apua asiantuntijoilta.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
14.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/