Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Mitä jos puhunkin ihan mitä sattuu?

Minulla on unelma: matkustaa niin paljon kuin suinkin mahdollista. Haluan tavata ihmisiä ympäri maailmaa, kuulla erilaisista maailmankuvista ja kerätä monennäköisiä kokemuksia. Ehkä joskus asuakin ulkomailla.

Yksi asia kansainvälisyydessä kuitenkin kauhistuttaa: kielitaito. Olen opiskellut englantia 9-vuotiaasta asti ja kuulen sitä päivittäin eri medioissa sekä kaupungilla. Globaalista näkökulmasta katsoen ymmärrän englantia ihan hyvin. Suurin heikkous kielitaidossani ja este sen kehittymiselle onkin itseluottamuksen puute.

Toisin kuin monet kaverini, en juuri koskaan vitsaile englanniksi. Tietoisesti ja tiedostamattani olen oppinut välttelemään tilanteita, joissa joutuisin ilmaisemaan itseäni muutoin kuin äidinkielelläni. En tiedä, mitä pelkään. Kyllä, saattaisin sanoa jotain hassua ja tulla väärinymmärretyksi. Kyllä, keskustelusta vieraskielisen kanssa voisi tulla tökerö sekä kiusallinen. Mutta mitä sitten? Yleensä en pelkää noloutta.

Hermostuttavinta ei ole vieraskielisen kanssa kommunikoiminen. Hermostuttavinta on, jos joku toinen suomenkielinen kuulee minut puhumassa englantia. Hänhän tunnistaa heti koomisen aksenttini. Hänhän saattaa pitää minua sivistymättömänä junttina. Hänhän näkee epätäydellisen version minusta! Paitsi että enhän minä ikinä muulloinkaan ole täydellinen.

En tiedä, olenko kielitaitoepävarmuuteni kanssa ainoa. Todennäköisesti en. Syy vaivaani taitavat olla itse itselleni asettamani oletukset ja tavoitteet. Rakastan tarinoita, kirjoittamista ja lukemista. Haluaisin saada niistä kaiken irti. Haluaisin tulla ymmärretyksi ja ymmärtää täydellisesti. Vaikka tosi asiassa täydellisen luonteva englannin kielitaito on kohdallani melko lailla mahdottomuus. Minulla on jo mainio äidinkieleni. En voi saada kaikkea.

Ensi viikonloppuna matkustan Tukholmaan. Siellä aion puhua englantia niin paljon kuin mahdollista. Kammot kaikkoavat vain kohtaamalla ne. Minulla on nimittäin toinenkin unelma: puhua epätäydellisesti vailla häpeää ja epävarmuutta.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.05.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/