Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Mistä tietää rakastavansa?

On aamuyö. Minä tihrustan kyyneleitä siskonpedissä mummolan lattialla. Äitiäni väsyttää ja ärsyttää. Hän on seuraavana päivänä lähdössä matkalle. Minun on jäätävä viettämään viikonloppua isovanhempieni sekä serkuskatraani kanssa.

Valvotan äitiäni vielä monta tuntia. Yö on kaikkien kannalta kamala sekä vähäuninen. Itken ikävästä, jo etukäteen.

Enää en, luojan kiitos, kärsi tuollaisesta eroahdistuksesta. Ikävän tunteesta en kuitenkaan ole vieläkään päässyt täysin eroon. Enkä tule koskaan pääsemäänkään. Milloin kaipaan eri paikkakunnalla asuvia sukulaisiani, milloin ystäviäni, perhettäni tai isovanhempiani. Voimakkaimmillaan tunne on silloin, kun koen oloni ulkopuoliseksi.

Jostain syystä aikuiset kuitenkaan harvoin puhuvat ikävöinnistä julkisesti. Eivät synnyinkodistaan pois muuttavat totea, että tulen kyllä kaipaamaan teitä. He vain vitsailevat tyhjästä jääkaapista. Etäsuhteissa elävät tuntuvat tunnustavan haaveensa yhteisistä brunsseista ja leffailloista vain toisilleen. Aivan kuin ikävöinti olisi heikkoutta, jota pitäisi hävetä ja peitellä parhaansa mukaan. Joskus se saatetaan kokea loukkaavanakin. Ajatellaan, että ikävöijä ei viihdy läsnäolevien ihmisen seurassa, jos kaipaa samaan aikaan jotakuta toista.

Kun olin pieni, mummoni vakuutti minulle, että ikävä on hyvä merkki. "Se kertoo siitä, että rakastaa." Nuo sanat helpottivat silloin. Ne auttoivat ymmärtämään, että en välttämättä olekaan tyhmä, viallinen ja epänormaali. Ehkä osittain isoäitini ansiosta opin myös hallitsemaan tunteitani ja syrjäyttämään kurjat ajatukset mielestäni.

Puolen vuoden päästä olen muuttamassa toiselle paikkakunnalle lukioon. Tulen ihan varmasti ikävöimään niin ystäviäni kuin perhettänikin. Nykyään kuitenkin ymmärrän, että sen tunteen kanssa voi oppia olemaan. Tiedän sen myös helpottavan ajan kanssa. Uuden kaupungin tullessa tutuksi, kaveripiirien vakiintuessa ja lähikaupan pohjapiirroksen opittuani. Siksi en pelkääkään tulevaa, jännitän vain.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/