Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Mikä tekee kodin?

Mikä tekee kodin?

Koti on paikka, jossa voi olla täysin oma itsensä. Paikka, jonka jokaisen kolkan tuntisi vaikka silmät sidottuina. Paikka, jossa odottaa rauha, ehkä jopa oma perhe.

No, totuus ei välttämättä ole ihan noin mustavalkoinen.

 

Suomessa on tilastojen mukaan tällä hetkellä lähes 8 000 asunnotonta, joista suuri osa on helsinkiläisiä. Näistä laskuista on jätetty pois ne, joiden postit tulevat tuttavien osoitteisiin. On myös paljon ihmisiä, jotka eivät tunne oloaan turvalliseksi ja onnelliseksi paikassa, jossa sattuvat asumaan. Voi olla, etteivät he ole koskaan tunteneetkaan. Voisiko heitäkin kutsua siis jollain tasolla kodittomiksi? Ja mikä ero on asunnottomalla ja kodittomalla? Voiko asunnottomalla olla koti tai kodittomalla asunto?

Minä olen avioerolapsi ja sen takia asun vuoroviikoin kahdessa eri osoitteessa. Koen, että minulla on kaksi kotia. Tunnen olevani kotonani myös muutamien läheisteni luona, kesämökillä sekä mummoloissani, sillä niihin olen aina tervetullut. Niin, ja ylipäätään synnyinkaupungissani Nurmeksessa. Valtion silmissä minulla on kuitenkin vain yksi koti.

Jokaisella on tietysti omanlainen määritelmänsä kodista. Jotkut mieltävät kodikseen vain sen virallisen osoitteen, ja toisille, kuten minulle, käsite on joustavampi. Minullekaan koti ei kuitenkaan ole paikka, jossa on "ihan kiva olla". Se on paikka, jossa tiedän voivani rentoutua, sikailla, sekoilla ja iloita vaikka sydämeni kyllyydestä pelkäämättä hylätyksi tulemista. Kotini on siellä, missä perheenikin.

Olisi kamalaa ajatella, että raskaan koulu- tai työpäivän jälkeen ei olisikaan paikkaa, jonne palata. Ei koiran raatelemaa sohvaa, jonka päälle lösähtää tai vähän likaista mikroa, jossa lämmittää einesmakaronilaatikko. Tuhansille suomalaisille sellainen on arkista. Vaikka ystäviä ja läheisiä löytyisikin, harva haluaa tai kehtaa majailla toisten nurkissa kovinkaan pitkään.

Asunto ei siltikään ole sama asia kuin koti. Vaikka kämppä menisikin alta, voi löytää paikan, jossa olla onnellinen. Se tuskin kuitenkaan lämmittää kovinkaan kauaa, kun ulkona pakkaset paukkuvat ja muut käpertyvät olohuoneisiinsa kymmenen uutisten äärelle.

Ja toisaalta, asunnon saa rahalla, mutta millä saa kodin?

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/