Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Me, hirvittävän vahvat ihmiset

Millainen on vahva ihminen? Ihminen, joka selättää syövän tai mielenterveysongelmat? Ihminen, joka nostaa kuntosalilla penkistä sata kiloa? Ihminen, joka hillitsee tunteensa kaikissa tilanteissa vai ihminen, joka uskaltaa itkeä koko maailman nähden? Ihminen, joka pitää lupauksensa? Ihminen, joka valehtelee hävyttömästi?

Ihminen kestää käsittämättömän paljon vaikka mitä. Suurin osa meistä kohtaa elämänsä aikana sellaisia koettelemuksia, jotka joku on joskus kuvitellut ylitsepääsemättömiksi. Käymme läpi niin raastavia suruja kuin fyysisiä ongelmia. Ihminen on keksinyt raketin, lääkkeen malariaan ja mikroaaltouunin. Ihminen kykenee melkein mihin vain, mitä pystymme kuvittelemaan.

Ihannoimme vahvuutta ja pidämme sitä myönteisenä ominaisuutena. Heikkous taas mielletään usein säälittäväksi, suorastaan vastenmieliseksi asiaksi. Keksimme vahvuudelle jatkuvasti uusia määritelmiä. Jonkun mielestä itsevarmuus on vahvinta ihmisessä, toinen kasvattaa lihaksiaan. Haluamme muotoilla vahvuuden helposti käsitettäväksi piirteeksi.

Minun mielestäni ihminen on lähtökohtaisesti aina vahva, mutta vahvuus ei ole helppoa, eikä se ole pelkästään myönteinen ominaisuus. Hitler oli erittäin vahva huolimatta siitä, kuinka paljon pahaa hän teki ja kuinka säälittävistä motiiveista. Hän sai aikaan jotain historiallisen epäinhimillistä. Amy Winehouse oli vahva. Hän tuli kaltoinkohdelluksi, kärsi päihdeongelmista sekä syömishäiriöstä ja teki nuorena itsemurhan. Hän jätti omaleimaisen jälkensä populaarikulttuuriin ja kaikkeen kohtaamaansa kurjuuteen nähden selvisi pitkälle. Minä olen vahva, koska minä olen tässä. Minä olen selvinnyt jo 17 myrskyisestä vuodesta. Olen tehnyt paljon monenlaista, niin kuin me kaikki.

Vahvuus pitää kohdata ja sisäistää. On tärkeää tietää, mistä se kumpuaa: olosuhteista, ominaisuuksistamme, kokemuksistamme sekä ennen kaikkea muista ihmisistä. Pystymme vaikka mihin, mutta meidän on pidettävä potentiaalimme aisoissa ja pyrittävä kohdistamaan se ainoastaan välttämättömiin ja hyvyyttä tuottaviin asioihin.  

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.05.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/