Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Matkalla aikaan ennen antibiootteja

Asiantuntijat varoittavat, että pahimmassa tapauksessa joudumme aikaan ennen antibiootteja. Sitä on hirvittävää ajatellakin.

 

Terveydenhoidossa törmätään yhä useammin superbakteereihin, joihin antibiootit eivät tehoa. Jo nyt ihmisiä kuolee – Suomessakin satoja joka vuosi – siksi, että antibiootit eivät tehoa heihin iskeneisiin pöpöihin.

Infektiotautien professori Anu Kantele muistutti Yle Radio 1:n Tiedeykkösessä tämän kuun alkupuolella, että tavallisetkin leikkaukset, vaativasta kirurgiasta ja esimerkiksi syöpähoidoista puhumattakaan, ovat mahdollisia siksi, että niihin liittyvä infektioriski voidaan poistaa antibiooteilla.

Jos käytössä olevat antibiootit eivät enää tehoa eikä uusia, riittävän tehokkaita ole onnistuttu kehittämään, tavanomaisistakin kirurgista hoidoista, jostain elinsiirroista puhumattakaan, ei tule enää mitään.

”Emme voi enää olettaa, että lääketiede hoitaa kaiken”, Kantele sanoo.

Superbakteerit ovat – kuten ympäristöuhat yleensäkin – ihmisten itsensä aiheuttamia. Ongelma on maailmanlaajuinen, ja sen selättäminen vaati kansainvälistä yhteistyötä.  On tutkittava, vaihdettava tietoja, seurattava ja korjattava monia käytäntöjä ihmisten lievien infektioiden hoidosta tuotantoeläinten lääkintään.

Se vaatii rahaa ja sen saaminen sitä, että poliittiset päättäjät ottavat vaaran tosissaan. Tiedeykkönen-ohjelman mukaan Suomessakin on joutunut rahapulan takia jäihin superbakteeriongelmaan liittyviä tutkimus- ja seurantaohjelmia.

Jotain voimme tehdä myös me tavalliset ihmiset.

Aika paljon merkitystä on Tiedeykkösessä haastatellun professori Kanteleen mukaan jo sillä, miten yhä isompi eksoottisiin maihin matkustavien joukko suhtautuu matkaripuliin.

Sen hoito antibiooteilla on pahimmillaan hengenvaarallista puuhaa. Huonolla tuurilla kuuri tuhoaa suolistosta suunnilleen kaikki muut paitsi antibioottiresistenssit superbakteerit, jotka saavat tilaa lisääntyä.  

 

Kantele sanoo, että vain noin viisi prosenttia matkaripulin saaneista todella tarvitsee antibiootteja. Muiden pitäisi malttaa mielensä ja huolehtia riittävästä nesteen saannista ja ottaa suolistoa rauhoittavaa lääkettä, jos on pakko vaikka kyetä bussimatkalle.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.05.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/