Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Kouluissa tasa-arvo ei vielä toteudu

Kouluissa tasa-arvo ei vielä toteudu

Sukupuoli ei ole asia, jonka voi määrittää pelkästään biologisten ominaisuuksien perusteella. Sukupuolia ei myöskään ole vain kahta sorttia. Vielä muutama vuosi sitten minä en tiennyt sitä. En vain koskaan ollut ajatellut asiaa. Mutta nyt tiedän, niin kuin kaikkien maailman ihmisten pitäisi.

 

Sukupuolen moninaisuus ei ole termi, joka kuvaa vain sukupuolivähemmistöjä. Sukupuoli nimittäin on käsite, jota edes lääkärit eivät osaa määrittää. Jokainen kokee oman sukupuolensa eri tavalla. Sukupuolella on useita eri ulottuvuuksia (biologinen, anatominen, sosiaalinen, psyykkinen ja/tai juridinen), joista vain yhden perusteella sairaalassa arvataan vastasyntyneen lapsen sukupuoli. Usein veikkaus osuu oikeaan, mutta on myös monia, joiden kohdalla se on väärä.

Sukupuolinormatiivisuus (eli yhteiskunnassa vallitseva käsitys vain miehestä ja naisesta ja heille määritellyistä käyttäytymismalleista) voi olla hyvinkin hämmentävää sekä ahdistavaa monille vielä sukupuoli-identiteetistään epävarmoille nuorille. Siksi kouluissakin vahvasti esillä olevia sukupuolirooleja tulisi pyrkiä purkamaan.

Vähän aikaa sitten syntyi kohu opetushallituksen antamasta ohjeesta, jonka mukaan etunimen korvaamista tyttö ja poika -sanoilla tulisi välttää. Mediassa levisi äkkiä väärinymmärrys, kun monet käsittivät kehotuksen ehdottomana määräyksenä.

Minä en ymmärrä noin vahvaa tuohtumusta. Säänto tuskin olisi vahingoittanut ketään.

Vaikka tasa-arvo-ongelmat eivät lakeja säätämällä korjaudukaan, ajatus ohjeiden takana on mielestäni hieno. Sen mukaan oppilaita ei siis kuuluisi kohdella tyttöinä ja poikina vaan tasavertaisina yksilöinä. Surullista, mutta minullakin on henkilökohtaisia kokemuksia siitä, että tämä ei tosiaankaan nykypäivänä vielä toteudu.

Kun pojat liikuntatunneilla harjoittelevat salibandya, tytöt huhkivat kaiken maailman kuntopiireissä. Kun tyttö kiroilee, huomautetaan huonosta kielenkäytöstä. Kun pojan suusta pomppii sammakoita, naurahdetaan. Pojathan ovat poikia. Poikaporukoiden kiusaamistapauksia pidetään vain pelleilynä. Esimerkkejä riittäisi vaikka kuinka. Pöljimpiä tapauksia en viitsi edes kertoa.

Juuri milloinkaan ei oteta huomioon sukupuolen, seksuaalisuuden tai yhtään minkään muunkaan moninaisuutta. Toivon asian todella muuttuvan uuden opetussuunnitelman myötä. Joten, rakkaat opettajat, ottakaa uudistukset tosissanne. Se on monille erittäin tärkeää.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/