Terveyttä kaikille

Korona haastaa kärsivällisyyttä

Korona haastaa kärsivällisyyttä Aihekuva: Jarno Artika

Olemme täällä Pohjois-Karjalassa olleet todella onnekkaita viime kuukausien aikana. Vain muutamia korona eli Covid-19 tapauksia on löytynyt ja sairastuneita on ollut todella vähän. Olemme osanneet ottaa käsien pesun ja muun suojautumisen tosissamme.

Kesälomakausi alkaa ja kotimaassa liikkumisvapauttamme ei enää rajoiteta. Saamme matkustaa jopa Viroon ja muutamiin muihinkin maihin, joissa koronaan sairastuminen on saatu vähentymään. Meille on siis toteutumassa kaikesta huolimatta normaali kesäkausi vain muutamin kokoontumisrajoituksin. Muistammeko ohjeet itsemme ja lähiympäristömme suojautumisesta?

Valitettavasti tiedämme Covid-19-viruksen olemuksesta toistaiseksi aivan liian vähän. Sairaudesta on tehty monenlaisia tutkimuksia, mutta tulokset ovat olleet joko liian pienellä tutkittavien määrällä tai sellaisilla tutkimusmenetelmillä tehtyjä, että niiden perusteella ei voida antaa täysin kattavia ohjeita. Toisaalta vastassamme ovat taloudelliset vaikutukset, toisaalta inhimillinen epätietoisuus ja pelko sairastumisesta. Lisäksi erilaiset ”asiantuntijat” ja poliitikot julkaisevat väestön epätietoisuutta ja -uskoa lisääviä näkemyksiä. Varmaan kukaan ei ole voinut välttyä suojamaskien yhteydessä käydyn kiistelyn kuulemisesta tai lukemisesta. Onpa asiaan liittynyt jo monenlaista rikollisuuttakin.

Tiedämme, että virus leviää ilmateitse ja kosketuksesta. Kun puhumme tai hengitämme ulos, ilmaan leviää hyvin hienojakoista sumua, joka leviää moneen suuntaan useampia metrejä. Vaikka emme itse sairastaisi koronaa, niin tuossa sumupilvessä voi olla miljoonia viruksia eli toimimme taudin kantajina. Samoin voimme siirtää ihokosketuksen (erityisesti käsien ja kasvojen) välityksellä viruksia taudinkantajalta toiselle. Tässä piilee koronan suurin ongelma. Se on hyvin aktiivisesti leviävä, emmekä ole voineet saada sitä vastaan immuniteettia. Kaikki ovat siten sairaudelle alttiina, vaikka tautia sairastavaa ei olisi lähimaillakaan. Sairaus voi myös ilmetä hyvin lievänä, emmekä ilman testiä pysty erottamaan sitä tavallisesta flunssasta.

Suomessa koronaan sairastuneet ovat pääasiassa maan eteläisissä osissa, jossa suurin osa väestöstä asuu. Tautitapauksia oli muuallakin Suomessa alkuun jonkin verran. Taustalla oli silloin ulkomailta tuotu ”matkamuisto”. Kun matkailua rajoitettiin merkittävästä, tautiin sairastuminen laantui siltä osin.

Nyt olemme kohtaamassa uuden matkailukauden kotimaassa. Niin hyvä kuin se onkin talouden kannalta, emme saa unohtaa varotoimia. On varmasti todella vaikea saada pikkulapset ymmärtämään, miksi mummo ei voikaan halailla ja pussailla, vaikka niin on aina aikaisemmin tehty. Vaikka hyvin harva lapsi on sairastunut, juuri he voivat toimia taudin kantajina. Lasten oma puolustusmekanismi toimii hyvin, heillä on harvemmin mitään riskiä nostavia sairauksia ja he ovat muutenkin yleensä hyvässä kunnossa. Sen sijaan näyttää, että ikääntyneillä tauti voi olla vaikea, mutta yleensä hyväkuntoiset vanhukset selviävät siitä kuitenkin. Kuntoutuminen vaatii aikaa ja useille tähän mennessä sairaudesta selvinneille on jäänyt pitkään jatkuneita hengitysvaikeuksia. Koska aikaa on kulunut vielä tähän mennessä liian vähän, ei voida todeta, onko kyseessä lopulta elinikäinen vaiva vai paraneeko tila vain hitaasti.

Mitä meidän nyt sitten tulee tehdä? Niiden, joilla on jokin pitkäaikaissairaus, on syytä huolehtia heille määrätyistä hoidoista ja lääkityksestä. Ei pidä koronan pelossa jättää käymättä lääkärissä säännöllisesti, kuten on sovittu. Jokaisen on pyrittävä ylläpitämään terveyttään syömällä hyvin, liikkumalla ulkona ja nukkumalla riittävästi. Näin myös puolustuskyky säilyy hyvänä, pystymme paremmin vastustamaan koronaa tai jos siihen sairastumme, paranemismahdollisuudet ovat paremmat.

Suojautuminen koronaa vastaan on olennaista ja siksi käsien pesua ja desinfiointia ei pidä unohtaa. Kunnollisista kasvosuojaimista on hyötyä, vaikka monenlaisia kannanottoja saa kuulla.  Kun halutaan tavata läheisiä tai tuttavia, mikä on tärkeää meidän mielenterveyden kannalta, tulee muistaa etäisyys. Suositeltavaa on tapaaminen ulkosalla, missä etäisyyden pitäminenkin on helpompaa kuin sisätiloissa. Meidän on suhtauduttava vakavasti tietoihin, joita infektiosairauksiin perehtyneet terveydenhuollon asiantuntijat jakavat. Pidetään varsin todennäköisenä, että uusi korona-aalto voisi olla vaanimassa meitä kuin muitakin syksyllä, joten kaikenlainen välinpitämättömyys annettujen ohjeiden suhteen on vaarallista niin itsemme kuin lähiympäristömme kannalta.

Nauttikaa kesästä ja pysykää terveenä.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.09.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/