Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Kiroileminen – huonoa käytöstä vai sananvapautta?

Kiroileminen on mielenkiintoinen ilmiö, joka herättää ihmisissä paljon mielipiteitä ja tuntemuksia. Toiset pitävät ärräpäiden päästelyä äärimmäisen epäkohteliaana sekä törkeänä, kun jotkut puolestaan latelevat voimasanoja jokaisessa virkkeessä sen kummempia ajattelematta.

 

Minä en paheksu kiroilemista, ellei sen tarkoituksena ole loukata ketään, mutta en myöskään arkipuheessani erityisemmin sadattele.

”Perkele!” saatan tokaista, jos satutan varpaani tai kaadan vesikannun. Vastoinkäymisiä kohdatessa tuntuu tyydyttävältä korostaa omaa tunnetilaa voimasanoilla ja uhmata sadattelua kauhistelevia asenteita. Normaalisti en kuitenkaan koe kiroilua tarpeellisena. Lähinnä kummastelen kielenkäyttökulttuuriamme – miksi olemme päättäneet tiettyjen sanojen olevan kiellettyjä?

Ihan mitä tahansa en kuitenkaan ole valmis kuuntelemaan – saati päästämään suustani. Esimerkiksi sukupuolta halventavat kirosanat ovat kohdallani pannassa. Virallisissa tilaisuuksissa, kuten työhaastatteluissa, puhun tietysti aina asiallisesti väärinymmärrysten välttämiseksi.

Väitän kiroilemisen olevan ikivanha, aikuisten keksimä turvallinen ja kiehtova tapa kohauttaa sekä kapinoida. Kirosanoilla saa helposti tehostettua sanomaa, jos osaa käyttää ärräpäänsä harkitusti ja taktikoiden. Sadattelu on osa kulttuuria, hyvä aines vitseihin ja silloin tällöin jopa ihmisiä yhdistävä tekijä. Suomessa jokaisella on oikeus kiroilla, vaikka sitä paheksutaankin. Voisi siis sanoa, että sadattelu on myös sananvapautta – siinä määrin kun sen tarkoituksena ei ole vihan lietsominen vaan tunteiden purkaminen.

Mielestäni ketään ei tulisi kieltää käyttämästä voimasanoja. Eihän siitä hyvä mieli tule, jos supermarketin kassatyöntekijä kiroaa asiakkaalle huonoa päiväänsä, mutta käytöstavat ovat loppupeleissä jokaisen omalla vastuulla.

Sitä paitsi, jos sadattelussa ei olisi mitään epäsovinnaista, sen viehätys katoaisi kokonaan. Tuskin kirosanoja silloin enää samaan malliin lipsauteltaisiin. Siten ratkeaisivat myös ikiaikaiset sukupolvien väliset ristiriidat soveliaasta puheesta.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/