Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Kättelyä ei voi kieltää, mutta…

IMG_3964

Katselin valokuvia lastenlasten koulujen kevätjuhlista. Rehtori ja luokanvalvoja kättelevät uudet ylioppilaat, luokanvalvoja kiertää peruskoulunsa päättävien rivit ja kättelee jokaisen. Halauksia, poskisuukkoja. Ne kuvat ovat takavuosilta. Viime vuonnakin oli juhlat, mutta koululle sai tulla vain toinen vanhemmista, eikä siellä kuulemma kätelty.

Kättelyä ei tarvita koronan jälkeen takaisin, kirjoitti Finanssiala ry:n asiantuntija Jussi Karhunen kolumnissaan sanomalehti Kalevassa. Mies vakuuttaa viihtyvänsä sosiaalisissa tilanteissa ja juttelevansa mielellään uusien ihmisten kanssa missä vain, kokouksista juhliin. Kättely saa hänet kuitenkin vaivaantuneeksi, ja työssään hänen on käteltävä. Korona on vapauttanut siitä.

Kolumnisti arvelee, että ventovieraiden toisilleen esittäytyessä nimetkin jäävät mieliin paremmin, jos ei samalla keskitytä kättelyyn.

Viime itsenäisyyspäivän alla mediassa pohdiskeltiin enemmän tai vähemmän vakavissaan, miten linnan juhlien vieraiden pitäisi tervehtiä presidenttiparia, ettei korona siellä leviäisi. No, totta kai oli nähtävissä jo alkusyksystä, ettei perinteisiä linnan juhlia tule.

Miten käynee tänä vuonna. Juuri nyt, kun kaikkea mahdollista ylimääräistä ihmisten tapaamista rajoitetaan, pikaisillekin ostoksille mennään vain maski naamalla ja joka käänteessä läträtään käsidesillä, ajatuskin parin tuhannen ihmisen kättelyjonosta tuntuu lähinnä järjettömältä.

Komppaan johonkin mittaan Kalevassa kirjoittanutta Karhusta. Sen vähän, mitä vuoden kuluessa on voinut ihmisiä tavata, kättelemättömyys on tuntunut ihan luontevalta. Moikataan ovella kättä heilauttamalla, tehdään kyynärpäätervehdys, tai lyödään jalkapohjat yhteen.

Silmä on tottunut siihen, että maailman johtajat YK- tai EU-foorumeilla entisten kättelyjen ja poskisuudelmien asemesta maskit naamalla tervehtivät kyynärpäillään.

Kontiolahdessa oli tehty valtuustoaloite kättelystä luopumisesta.  Kunnanhallituksen päätös on tervejärkinen. Kättelyä ei voi kieltää, mutta jokainen voi tietysti omalla päätöksellään jättää kättelemättä. Kontiolahden valtuustossa on ollut aikaisemmin tapana kätellä muut ennen kokousta. Ehkä siitä nyt luovutaan.

Tuskinpa kättely tähän koronaan kokonaan katoaa. Mutta ei siinä varmaan ihan entiseen palata, ei ainakaan pitkään aikaan. Kokoukseen tai kutsuille tullutta isompaa joukkoa ei varmaankaan välttämättä kierretä enää kättelemässä vaan tervehditään tavalla tai toisella kaikkia yhtä aikaa jo ovelta.

Kunhan aikaa on vähän kulunut, yksittäisissä ja kahdenkeskisissä kohtaamisissa tai muutaman hengen porukoissa tavattaessa varmaan aletaan taas kätellä ja ystäviä ja parempia tuttuja tietenkin halata. Aikamme varmaan hapuillaan samalla tavalla kuin kättelemättömyydenkin kanssa koronan iskiessä. Joku uusi normaali tähänkin tullee.

Kättelemättömyyttäkin mullistavampi juttu on ollut, että olemme oppineet käyttämään kasvomaskeja. Niistä varmasti luovutaan aikanaan ilomielin, mutta toivottavasti ei lopullisen ehdottomasti. Ne saisivat jäädä nuhanenien käyttöön esimerkiksi flunssakausina.

Aika pysähdyttäviä ovat olleet kuvaukset siitä, miten jo hengitysilman aerosolit, aivastaessa ilmaan pärskäytetyistä pisaroista puhumattakaan, jäävät leijumaan vaikkapa kauppojen hyllyjen välitilaan tai laskeutuvat pinnoille, joista ne leviävät käsien välityksellä edelleen.

Jos on nuhaisena ja yskäisenä pakko käydä ihmisten ilmoilla, on fiksua kaikin keinoin suojata toisia. Maskilla voi vähentää tartuttamisen riskiä.

 

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
14.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/