Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Junior Finlandia -voittajaromaani on upea kasvutarina

Junior Finlandia -voittajaromaani on upea kasvutarina

Joulu on lukutoukalle vuoden parasta aikaa. Minullekin pukki kantoi aattona vinon pinon kirjoja, ja nyt esittelen niistä yhden, jonka jo ehdin ahmaista, Juuli Niemen Et kävele yksin. Tämä kirja on myös vuoden 2016 Junior Finlandia -palkinnon voittaja ja pystinsä ansainnut.

 

Et kävele yksin kertoo kahden 15-vuotiaan, Adan ja Egzonin, ensirakkaudesta ja aikuistumisesta kaikkine kylkiäisineen. Kaksi mahdollisimman erilaisista lähtökohdista ponnistavaa, epävarmaa teiniä löytää toisensa, ottaa riskin ja suuntaa kohti tuntematonta tunteiden vuoristorataa. Kerrankin romaani, joka ei tippaakaan vähättele tai naura nuorten maailmalle.

Ada on boheemin yksinhuoltajaäidin ainoa lapsi, joka ei ole tottunut jäämään ihmisten mieliin tai rikkomaan rajoja. Egzonin juuret taas ovat Kosovossa, vaikkakaan hän ei itse ole koskaan päässyt vierailemaan kotipaikkakunnallaan. Hän on sisaruskatraan kuopus, joka pakenee perheensä vaiettuja traumoja ja salaisuuksia nuorisotalolle tai taiteen maailmaan.

On ällistyttävää, kuinka syvälle 35-vuotias Niemi pääsee uppoutumaan yhdeksäsluokkalaisten ajatusmaailmaan ja tunteisiin. Henkilöhahmoihin samaistuu niin vahvasti, että kirjan loputtua heitä alkaa melkein ikävöidä.

Aiemmin proosarunoteoksiin keskittynyt Niemi leikittelee rohkeasti kielikuvilla, yksityiskohdilla ja sanonnoilla eikä pelkää paljastaa hahmojensa kummallisimpiakaan mietteitä. Se tekee lukukokemuksesta mielenkiintoisen ja koukuttavan. Vaikka rakkaus onkin yksi pääteemoista, liialta siirappisuudelta on vältytty. Tarina on kaikinpuolin erittäin taitavasti rakennettu eikä kyllästytä missään vaiheessa.

Oikeastaan kaikki muu on teoksessa kohdillaan paitsi kansikuva. Sen perusteella olisin tuominnut kirjan kevyeksi teinihömpäksi. Voi olla, että se karkottaa monet potentiaalisista lukijoista.

Et kävele yksin on kokonaisuudessaan kaunis, aito, jopa riipaiseva. Se jää mieleen. Suosittelen sitä jokaiselle viisitoistavuotiaalle ja kaikille sitä vanhemmille.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/