Journalistimummi

Arjen ilmiöistä isoäidin maalaisjärjellä.

Joulu ilman pakkoja

Ongelma nimeltä kumman vanhempien luo jouluksi? näyttää olevan järkyttävällä tavalla uusiutuva luonnonvara.

 

Nuorten perheiden joulunviettoon liittyvät ristiriidat ovat lehtien vakiokamaa joulun alla.

Olisi kiva ajatella, että media ottaa aiheen esiin vanhasta muistista. Että tämä ikään kuin kuuluu niihin oletettuihin ongelmiin, jotka on pakko joulun alla nostaa keskusteluun. Jutuissa haastateltujen ammattiauttajien kommenteista päätellen kyse ei kuitenkaan ole pelkästä rutiinista. Ilmeisen iso joukko nuoria pareja ja perheitä ajaa tänäkin jouluna vastentahtoisesti vaikka satoja kilometrejä ollakseen mieliksi vanhemmilleen – pahimmassa tapauksessa kaksille vanhemmille.

Aika kamalaa luettavaa ovat seuraavat Lännen median nettikyselystä poimitut kommentit (Kainuun Sanomat 12.12.):

”Onneksi on ohi tuo rumba, ja on jo vuosikausia vietetty joulu kotona. Omat vanhemmat olivat niin mustasukkaisia, että oli nuorempana pakko käydä molempien vanhempien luona, vaikka matkaa kertyi. Paras hetki oli se, kun tultiin tapanina takaisin kotiin ja vapaus koitti.”

”Minun mieheni on väittänyt, että hänen elämänsä on mennyt hukkaan, kun hän on joutunut joka vuosi viettämään joulua vanhempieni luona.”

Elävässä elämässä tarvitaan myös sovittelua ja kompromisseja. Mutta pakot pilaavat ihaniksi tarkoitetut yhteiset perhejoulut.

Ahdistaviksi käyneet perinteet vain valitettavasti eivät muutu, ellei niitä muuteta. Se vaatii avoimuutta, puhumista ja aikuista käyttäytymistä jouluun liittyvien suurten tunteidenkin keskellä.

Monille sukujoulu on kuitenkin se paras joulu.

”Vuorotellen anoppilaan ja omille vanhemmille. Ei tunnu mukavalta, jos toisen vanhemmat joutuvat joulun olemaan yksin, mutta pakko olla joku vuorosysteemi. Yksi joulu koetettiin viettää lasten kanssa kotona, niin ei se oikein joululta tuntunut”, kuului yksi Lännen median nettikyselystä lehteen poimittu kommentti.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.05.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/