Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Jokainen on hyvä sellaisenaan

Jokainen on hyvä sellaisenaan

Ihmiset voi karkeasti jakaa kahteen ryhmään: ekstrovertteihin ja introvertteihin eli ulospäinsuuntautuneisiin ja sisäänpäinsuuntautuneisiin. Introverttejä väestöstä on noin 30 prosenttia. Siihen lukuun kuulun myös minä.

Ekstrovertit viihtyvät suurissa joukoissa, reagoivat tapahtumiin nopeasti, ovat verbaalisia ja spontaaneja ja saavat energiaa muista ihmisistä. Introvertit puolestaan nauttivat yksinolosta, ovat kärsivällisiä, itsenäisiä ja hyviä kuuntelijoita ja haluavat analysoida sekä pohtia asioita paljon rauhassa.

Kun ekstrovertti juhlistaa syntymäpäiväänsä isolla porukka, introvertti kutsuu muutaman ystävän kahville. Palavereissa ekstrovertit kertovat ajatuksensa suorasukkaisesti, kun taas introvertit harkitsevat sanomisiaan pitkään. Ihmisiä tavattuaan introvertit väsyvät helposti ja voivat kaivata paljon aikaa palautumiseen, vaikka viihtyisivätkin seurassa.

Länsimainen kulttuuri pitää ihanteenaan stereotypistä sanavalmista ekstroverttiä. Opettajat eivät anna koulutodistukseen kymppiä, jos ei osallistu oppitunneilla aktiivisesti keskusteluihin. Sosiaalisuutta ja puheliaisuutta arvostetaan. Hiljaisuus tulkitaan usein välinpitämättömyydeksi. Tosi asiassa esimerkiksi yksin viihtyvällä lapsella on yleensä hyvinkin laaja ja värikäs ajatusmaailma.

Esikoulussa tavoitevihkooni kirjoitettiin tehtäväksi mennä mukaan lautapelihetkeen muiden kanssa. Yhdeksän vuoden ajan arviointikeskusteluissa minua on kehotettu viittamaan ahkerammin. Nuorempana tuollaiset kommentit saivat minut tuntemaan oloni vääränlaiseksi. Nyt olen kuitenkin hyväksynyt introverttiuden osana persoonaani, vahvuutenani. Se on perimän määrittämä luonteenpiirre, jota minun ei edes olisi mahdollista muuttaa.

Introverttius tai ekstroverttius ei välttämättä näy ulospäin. Puhelias ekstrovertti on saatettu kasvattaa hillitsemään hypersosiaalisuuttaan. Introvertti voi olla oppinut jutustelemaan tyhjänpäiväisiä, olemaan huomion keskipisteenä ja tekemään nopeita ratkaisuja. Esimerkiksi Los Angelesista käsin työskentelevä monilahjakkuus Sara Forsberg on kertonut olevansa introvertti, samoin kuin jalkapalloilija Zlatan.

Jokainen on hyvä sellaisenaan. Niin ekstrovertti kuin introverttikin. Sitä eivät voi todistukset, poliitikot, luokkatoverit tai edes perheenjäsenet kiistää. Meidän tulisi kaikkien yrittää ymmärtää ja arvostaa toisiamme. Purkaa normeja, kyseenalaistaa vallitsevia käyttäytymismalleja. Kuunnella, kysyä ja kertoa. Hypätä välillä ulos mukavuusalueelta. Onhan se vaikeaa, mutta tekee maailmasta paremman paikan.

 

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/