Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Itseksemme emme olisi mitään

Naputellessani tätä tekstiä on Suomen 100-vuotissyntymäpäivä. Joku saattaisi ehkä kirjoittaa isänmaasta, mutta minulla on mielessäni vielä tärkeämpi aihe: ystävyys.

Olen viettänyt viime viikkoina aikaa monien eri elämänvaiheilta mukaan tarttuneiden ystävieni kanssa. Muistellut kahvilassa alakouluaikoja, puinut ihmissuhdekriisejä Snapchatissa, saunonut sukulaisten kanssa, hepuloinut koulun ruokalassa, vatvonut joulukriisiä puhelimessa, tanssinut keilahallissa... Niin paljon arvokkaita hetkiä.

Tällaiset hetket ja kokemukset muokkaavat minäkäsitystä enemmän kuin ymmärrämmekään. On tärkeää luottaa, avautua, kuunnella, nauraa, kinastella ja tulla hyväksytyksi sekä ymmärretyksi. Ilman muita emme olisi mitään. Ystävyys ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Riippuu ihmisestä, kuinka työlääksi tutustumisen ja muihin tukeutumisen kokee. Usein kuulee sanottavan: "kavereita saa helposti, mutta oikea ystävyys ottaa aikansa".

Myös minä voin allekirjoittaa tuon fraasin. Valikoin tarkkaan, ketä päästän lähelleni. Toisaalta kerran sisäpiiriini päädyttyä, sieltä ei ihan vähällä tipahda pois. En pidä tätä ainoastaan positiivisena ominaisuutena. Saatan helposti vähän säikähtää, jos huomaan jonkun päässeen näkemään muutakin kuin pintaminäni. Heikkouksien paljastaminen auttaa yleensä huomaamaan myös kaikista mahtavimmat puolet. Mutta päästäessään lähelle, luovuttaa toiselle samalla aseen, jolla halutessaan satuttaa. Sen aseen antaminen pelottaa varmasti jokaista, ainakin joskus.

Ystävyys on mutkikasta, mutta silti kaiken väärti. Jokainen kohtaamamme ihminen vaikuttaa tarinaamme edes aavistuksen verran. Ilman ihmisiä tarinamme olisivat värittömiä ja rujoja. Miksi muuten tahtoisimme juhlia? Tai luoda taidetta? Tai nousta ylös lämpimästä sängystä pakkasaamuna? Tai opiskella psykologiaa?

Tämän tekstin myötä, lähetän halauksen jokaiselle maailman ystävälle. Olet hurjan tärkeä. Tiedä se ja kerro muille!

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
09.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/