Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 22

Luukku-22-verkkoon

Ai että, tänään aion ottaa pienen varaslähdön yhteen parhaimmista jouluperinteistä. Nimittäin joulusaunaan, vaikka vielä ei aatto olekaan. Mutta voihan sitä vähän harjoitella joulusaunomista etukäteenkin, vai mitä.

Saunahan on kuulunut suomalaiseen eloon ikiajoista lähtien ainakin tämän hirven muistin mukaan. Ei ole aikaa ollut, jolloin ei lauteille olisi kipitetty pienenä hirvenvasanakin. Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirjan mukaan sauna onkin ollut suomalaisille lähes pyhä paikka. Siellä on kylvetty, synnytty ja parannuttu. Eikä siellä ole sopinut riidellä, kiroilla saati laulaa tai pitää muuta kovaa ääntä, koska se vain innostaisi paholaista, tuota vanhaa vihtahousua.

Höpöttelijöihin saattavat seuraavana kesänä myös hyttyset iskeä sankoin joukoin. On myös peloteltu saunassa pulisevia jouluköyryllä, mutta siitä ei tunnu oikein kellään enää olevan tietoa, mikä rangaistus se jouluköyry oikein on.

Joulusauna on merkinnyt aikoinaan joulunvieton alkamista, jolloin kaikkien jouluvalmistelujen on pitänyt olla valmiita ennen kuin saunaan on asteltu. Kiirettä on pitänyt näinä pimeinä päivinä, sillä koko talon väen on pitänyt saunoa valoisaan aikaan, minkä takia saunan lämmitys on yleensä aloitettu jo edellisenä yönä. Muuten kesän tärkeät työt eivät tulisi tehtyä ajallaan ja menestyksekkäästi, jolleivat kaikki saunojat olisi puhtaina tuvassa ennen pimeän tuloa.

Lisäksi illalla sauna oli varattu tontulle ja kodin vainajille, eikä heidän vuorollaan passannut jäädä kylpemään, saati jättää saunaa kylmäksi. Isännän pitikin viime töikseen huikata oven raosta, että sauna on vapaa, ja heittää viimeiset löylyt tonttu-ukolle. Kotitontulle saatettiin myös jättää saunaan vasta elikkäs vihta ja kaljalasi illan ratoksi.

Peseytyminen ei saattanut kuulua saunomiseen, vaan tapana oli rynnätä hankeen kierimään. Siten sielu ja ruumis puhdistuivat. Ja joulusauna on ollut nimenomaan talonpoikien perinne, herrasväen tapoihin se ei ole kuulunut. Olisikin vaikea kuvitella vallasrouvia kieriskelemässä ilkosillaan hangessa.

Kuuluuko teidän perinteisiin käydä joulusaunassa vasta aattona vai jo aiemmin? Tämän hirven tapoihin ainakin kuuluu sekä että.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.06.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/