Iivarin passissa

Nuoren hirven mölinöitä metsän keskeltä.

Iivarin perinnejoulukalenteri: luukku 16

Luukku-16-verkkoon

Nyt joku saattaa ihmetellä, onko se Iivari ihan täysin kajahtanut tai juonut liikaa jouluglögiä, jos katsoo päivän kuvaa. No älkäätten pelätkö, tässä yritetään vain nyt kuvastaa joulun värejä, ja mikäs siihen sopisi paremmin kuin oikein kietoutua niihin.

Ekana monelle tulee joulun väreistä mieleen tietysti punainen, oikein kunnon joulunpunainen. Ja sehän onkin aivan mainio joulun väri, siitä on vaikea kiistellä. Merja Leppälahden Perinnejoulu-kirjassa kerrotaan, että liturgisena elikkäs sellasena kirkollisena värinä punainen merkitsee verta, tulta ja tunnistamista. Sitä käytetään marttyyrien päivänä sekä tapaninpäivänä, koska Tapanikin oli marttyyri. Ja muistatte varmaan vielä Lucian punaisen vyön. Joulupukille punainen nuttu vakiintui viimeistään Coca cola -pukin myötä 1930-luvulla.

Mutta sitten seuraavaksi joulun väreistä mieleen tupsahtaa havunvihreä elikkäs kuusenvihreä. Vihreä värihän liittyy luontoon, hedelmällisyyteen ja hyvinvointiin, ja sen on ajateltu antavan voimaa ja suojaavan pahalta. Kirkossa vihreää käytetään loppiaisesta laskiaiseen, sen ajatellaan kuvaavan toivoa ja iankaikkista elämää.

Mutta joskuspa punaista ja vihreää on pidetty talonpoikaisväreinä ja oikeina joulun väreinä hohtavaa hopeaa ja kultaa. Hopean ja kullan väriset koristeet ovatkin kuuluneet kaupunkilaisjouluun jo varhain.

Yksi joulun väreistä on myös valkoinen, joka on puhtauden ja enkeleiden väri. Lisäksi valkoinen tuo mieleen lumen, jota toivottavasti tänä jouluna taas nähtäisiin ja koettaisiin.

Joulun värit ovat myös vaihdelleet muodin mukaan. Esimerkiksi keltaista nähtiin joululiinoissa 1920–1930-luvuilla sekä 1950-luvulla. 1960-luvulla joulukoristeet taas ovat saaneet mielikuvituksellisia värejä ja väriyhdistelmiä. Nykyäänhän joulukoristeita löytää vaikka violettina, pinkkinä tai mustana. Vaikka kyllä ainakin tämä hirvi mieluiten katselee perinteisiä punaisia ja hopeisia joulukoristeita. Mitkäs teidän mielestä ovat oikeita joulun värejä?

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
14.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/