Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Haukotus

Tämän viikon ensimmäinen päivä meni monella tavalla pieleen. Olin kiireinen ja väsynyt. Lääkäri sähläsi ja unohdin ostaa vessapaperia. Ystävällä oli paha mieli, enkä osannut tai ehkä vain jaksanut lohduttaa. Nuo asiat kerroin jokaiselle, jonka kanssa illalla juttelin. Unohdin mainita, että sain myös hyviä uutisia Kelalta, ja että huomenna on luvassa mukavaa tekemistä.

Väsymys sumentaa näkövinkkelin. Se saa kaiken tuntumaan ärsyttävältä ja raskaalta. Jotenkin tunkkaiselta. Väsymys on eri asia kuin uupumus. Väsymys johtuu liian vähäisestä levosta. Uupumus on kroonisempaa. Sekin johtuu liian vähäisestä levosta, joka taas johtuu kasvaneesta levon tarpeesta, joka taas johtuu jatkuvasta ylikuormituksesta. Väsymys on helppoa tunnistaa, uupumisen tajuaa usein aivan liian myöhään. Se menee syvemmälle.

Minä olen toisinaan uupunut. Opiskelun ja elämänmuutosten takia. Olen usein väsynyt. Liian lyhyiden yöunien vuoksi.

Ero väsymyksen ja uupumuksen välillä on varsin häilyvä. Jos menetän voimani valvoessani usean viikon ajan myöhään yöhön Netflix-sarjojen parissa, voiko sitä sanoa uupumuksesi? Kyseessä on silloin oma valintani. Ei ulkopuolelta kumpuava kuormitus, vaan lyhytnäköinen hedonismi.

Toisaalta, onko syillä tai määritelmillä ollenkaan väliä? Johtuivatpa arkielämää hankaloittavat oireet sitten työuupumuksesta tai järjettömästä kukkumisesta, tilanne on korjattava. On pidettävä taukoa, tyhjennettävä pää ja levättävä. Vastuu on sinulla itselläsi, aivan sama, mitä ulkopuoliset ajattelevat.

Minä olin tätä kirjoittaessani maanantaina väsynyt. Se johtuu siitä, että valvoin viikonloppuna aivan liian pitkään ja vietin sunnuntai-illan sängyn sijaan ystävälleni höpötellessä. Olin nuori ja hölmö. Vaikka osa minusta motkottaakin, etten ansaitse extra-lepäilyä enää vapaapäivien irtiottojen vuoksi, aion silti extra-lepäillä. Se tekee minusta onnellisemman ja energisemmän, mikä on kaikista olennaisinta.

Levätkää hyvin!

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.05.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/