Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Anteeksi, tähdet

Maria Callas halusi ennen kaikkea olla äiti ja aviopuoliso. Sen sijaan hänestä tuli yksi aikojemme arvostetuimmista oopperatähdistä. Hän uhrasi uralleen koko elämänsä, koska luotti jumalaan ja uskoi laulamisen olevan kohtalonsa, johon ympäristö painosti häntä.

”The Voicen” eli Whitney Houstonin vanhemmat erosivat tämän äidin petettyä aviomiestään. Nuori Whitney vihastui äidilleen ja päätti tehdä kaikkensa pitääkseen oman tulevan perheensä kasassa. Siitä huolimatta myrskyisä avioliitto Bobby Brownin kanssa päättyi 12 vuoden jälkeen eroon.

Houston löydettiin 48-vuotiaana kylpyammeesta hukkuneena kokaiinin yliannostuksen aiheuttaman sydänkohtauksen takia. Houstonin ja Brownin tytär koki 22-vuotiaana saman kohtalon. Callas kuoli 53-vuotiaana yksin Pariisin asunnossaan sydänkohtaukseen.

Ironinen käsite 27-kerho tarkoittaa 27-vuotiaina menehtyneitä muusikoita. Alun perin heitä oli vain viisi: Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison ja Kurt Cobain. Nyt listan pituus on moninkertaistunut.

Tähdet ovat nukkuneet pois varakkaina, lahjakkaina ja epätoivoisina. He saivat sen, jonka me yleisesti uskomme olevan avain onneen: menestyksen. Se tappoi heidät, niin kuin sillä usein on tapana.

Callaksen äiti ei sallinut teini-ikäisen tyttärensä keskittyä mihinkään muuhun kuin opintoihin. Hän ei halunnut epäolennaisten huvien pilaavan jälkikasvunsa menestystä. Yhdeksi Houstonin ja Brownin avioliiton karikoista muodostui Brownin katkeruus vaimonsa uraa kohtaan. Houstonin isä taas haastoi tähden oikeuteen rahariitojen takia. Callas tiesi, etteivät tähteys ja perhe-elämä toimisi yhdessä. Houston puolestaan sai karulla tavalla kokea sen kantapään kautta.

Kulttuurissamme on mätää. Lahjakkuuden ja työn tuomaa menestystä ihaillaan, mutta sen omaavat ihmiset revitään julkisuudessa riekaleiksi. Heitä tarkkaillaan, kuulustellaan, painostetaan, vihataan ja rakastetaan. Heistä riisutaan inhimillisyys. Jos on tähti, ei voi olla mitään muuta. Kuka kestäisi sellaista selväpäisenä?

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.05.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/