Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Aina ei tarvitse onnistua

Aina ei tarvitse onnistua

Olen kutsunut parasta ystävääni läskiksi. Haukkunut hänet pystyyn huonon kouluarvosanan takia. Valehdellut hänelle, pilkannut häntä, pakottanut sietämään kurjaa kohtelua, lytännyt hänen haaveitaan ja odotuksiaan. Silti en pääse hänestä koskaan eroon. Se paras ystävä olen minä itse.

 

Olen vähän perfektionisti. Vaadin täydellisyyttä niin todistuksiltani, ulkonäöltäni kuin näiltä blogiteksteiltäkin. Eikä sellaisten tavoitteiden saavuttaminen tietenkään ole mahdollista. Parhaansa yrittäminen on toki usein positiivinen asia, mutta se voi mennä helposti överiksi ja johtaa esimerkiksi syömishäiriöön, työuupumukseen tai masennukseen.

Erityisesti suomalaisessa kulttuurissa on ominaista yrittää selvitä kaikesta itse ja yksin. Olla vaivaamatta muita omilla murheillaan ja pyytämättä apua. Meille nuorille hoetaan, että tarpeeksi työskentelemällä mikä vain on mahdollista. Kaikkensa antaminen johtaakin useilla lukiolaisilla mahahaavaan ylioppilaskirjoitusten aiheuttaman stressin vuoksi.

Kyllä minäkin tiedän, miltä tuntuu olla yksin ja ahdistunut, vaikka ympärilläni onkin aina ollut kuuntelemaan valmiita korvia sekä vastaanottajaansa odottavia halauksia. En vain ole käyttänyt niitä hyväkseni. Olen aina halunnut todistaa pärjääväni itsenäisesti.

Typerää. Ei avun pyytäminen ole heikkouden merkki. Se, ettei sitä myönnä tarvitsevansa, on. Sitäpaitsi, silloin tällöin on syytäkin olla nössö ja huono. Miksei koskaan kerrota, että joskus on ok mennä matalimman aidan yli?

Tiedostaen nämä ongelmani, teinkin itselleni vain yhden uuden vuoden tavoitteen: puhua kiltimmin parhaalle ystävälleni. Antaa hänen välillä laiskotella, kehua onnistumisista. Herkutella joka päivä, lähteä laittautumatta ihmisten ilmoille. Mitä sitten, vaikka muutkin näkisivätkin hänen virheensä?

 

Kommentit 2

Vieras - Nimitön päiväyksellä 25.01.2017 22:53
Vieras - Vieras päiväyksellä 27.01.2017 10:00

Hyvin kirjoitettu

Hyvin kirjoitettu:)
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
14.08.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/