Jutelmia

Ajattelemattomia ajatuksia nuoren näkökulmasta.

Älä pelkää outoutta

Minä olen kasvisyöjä. Minulta kysytään usein, miksi en syö lihaa. Kysyn sitä itsekin usein kohdatessani muita kasvissyöjiä. Kysymys on oikeastaan outo. Vastaan usein toteamalla, että en näe lihan syöntiin mitään syytä.

Monet kuvittelevat kasvisruokailun olevan epäterveellistä, vaikeaa sekä kallista. Luulot johtuvat tietämättömyydestä. Nykypäivänä lihan tilalle on tarjolla yltäkylläisesti vaihtoehtoja aina eines-hampurilaisista falafel-pyöryköihin. Ravintoaineita saa normaaleilla ruokamäärillä arkiruuasta varmasti tarpeeksi.

Miksi lihan syöminen on normi? Miksi Suomessa juodaan niin paljon maitoa? Miksi leivomme juhliin aina kakkua ja pääsiäisenä mussutamme mämmiä? Kyse on perinteistä, kulttuurista, tuttuudesta ja turvallisuudesta. Siihen meidät kasvatettu. Se on ihan ymmärrettävä syy syödä eläimiä. Ei välttämättä eettiseltä kannalta riittävä, mutta ymmärrettävä ja inhimillinen. Jokainen meistä tekee valintoja, joissa ei oikeastaan ole järkeä. Minä keitän kesäaamuisin kupillisen teetä tottumuksesta, vaikka on kuuma, kulutan turhaan ympäristöä, enkä edes juo sitä loppuun asti. Ostan lähikaupasta muovipussin, vaikka voisin napata kotoa mukaan kestokassin.

Ilmastonmuutos on edennyt pitkälle siksi, että emme ole päästäneet irti vanhoista toimintamalleistamme. Emme ole uskaltaneet kyseenalaistaa tekemisiämme, kokeilla uutta, sisäistää ongelmaa ja tehdä radikaaleja muutoksia. Inhimillistä ja ymmärrettävää, mutta huono syy.

Bensaton auto on outo ajatus, koska emme ole tottuneet siihen. Samoin kuin kasvissyönti. Emme kuitenkaan voi kehittyä, ellemme suuntaa kohti uusia outouksia.

 

Kommentit

Ei kommentteja
Oletko jo rekisteröitynyt? Kirjaudu tästä
Vieras
28.05.2022

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://ylakarjala.fi/