play

Aina vähän retkellä: Luonnonmarja-alalla on edessä maineen palautus

Kuva: Katri Kantola

Katri Kantola

Lukuisat ihmiskauppaepäilyt ja niistä nostetut syytteet varjostavat marja-alan mainetta. Tämän seurauksena ulkomaisille marjanpoimijoille ei myönnetä Suomeen viisumeita hyväksikäytön ja ihmiskaupan ilmeisen ja vakavan riskin vuoksi, ja aiheeseen liittyvissä tutkinnoissa on tullut esiin myös korruptioepäilyjä ja talousrikoksia.

Tämän sopan seurauksena kotimaisen marjan saatavuus elintarvikkeiden raaka-aineeksi ei myöskään ole enää itsestäänselvyys.

Marja-alan mainehaitta ja marjojen saatavuus ovat tosin toissijaisia ongelmia, sillä ihmiskaupan harjoittaminen ja kaikenlainen heikommassa asemassa olevien riistäminen ovat erittäin tuomittavaa toimintaa. Lienee paljolti vuonna 2021 säädetyn ulkomaisten marjanpoimijoiden oikeudellista asemaa parantavan lain ansiota, että marja-alalle on alkanut ropista ihmiskauppasyytteitä juuri nyt, koska lakiin nojaten väärinkäytökset on ollut helpompi osoittaa.

Luonnonmarjoja hyödyntävät yritykset ovat toki onnistuneet rakentamaan vuosien saatossa kätevän bisnesmallin, joka on varmistanut kotimaisen marjan raaka-ainesaatavuuden. Ulkomaisia marjanpoimijoita on tuotu Suomeen marjasesongin ajaksi, ja marjayritys on tarjonnut puitteet marjanpoimijoiden elämiselle ja marjojen poimimiselle, mutta marjanpoimijat eivät ole olleet työsuhteessa marjayrityksiin, vaan ovat myyneet keräämänsä saaliin päivän päätteeksi isäntäfirmalle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Työttömien usuttaminen marjametsään ulkomaisten poimijoiden sijasta ei valitettavasti ratkaise Suomen työttömyysongelmaa ensi syksynä, vaikka internetin keskustelufoorumien älymystö on sellaista suuressa viisaudessaan ehdotellut, sillä luonnonmarjojen myyminen on verovapaata toimintaa.

Verovapaus on mahdollistanut myös marjayrityksille marjojen suoran ostamisen poimijoilta ilman sen kummempia sopimuksia, kunhan marjat on myyty sellaisenaan ilman jalostamista, kuten verottaja asiasta sanoo. Sama verovapaus pätee myös sienien ja käpyjen myymiseen.

Kaikki kynnelle kykenevät poimureita teroittamaan ja marja-apajia kesän aikana kartoittamaan!

Jokainen voi siis luonnonmarjoja, käpyjä ja sieniä keräämällä ja myymällä ansaita mukavat lisäansiot, jos metsässä kykkiminen kiinnostaa. Marjayrityksilläkin on varmasti ostohalukkuutta marjoille, kun ulkomaisia poimijoita ei ole saatavilla, joten kaikki kynnelle kykenevät poimureita teroittamaan ja marja-apajia kesän aikana kartoittamaan!

Mainittakoon kuitenkin vielä, että ei marja-ala aivan pilalla ole. Useat alan yritykset sekä tukkuliikkeet ovat sitoutuneet Suomen reilu kauppa ry:n hankkeeseen, jonka tarkoituksena on luoda marja-alalle uusi toimintamalli, jolla pyritään saavuttamaan konkreettisia muutoksia esimerkiksi marjanpoimijoiden poimintaoloihin ja ansioihin sekä rekrytointikäytäntöihin.

Hankkeen tavoitteena on myös tuoda kaupan hyllyille eettisesti tuotettuja marjatuotteita, joka on tietysti kuluttajan kannalta hieno asia.

Olisi nimittäin todella outoa, jos kotimaisen luonnonmarjan käyttö suomalaisen elintarviketeollisuuden raaka-aineena loppuisi vain siihen, että marjoja ei onnistuttu saamaan pois metsistä ilman ihmiskaupan ja muiden väärinkäytösten harjoittamista.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta